Annonse
Leting etter overlevende i ruinene etter et sykehus i Iskenderun i Tyrkia etter ukens jordskjelv.

Blir det flere jordskjelv når det er fullmåne?

SPØR EN FORSKER: Månen sørger for flo og fjære. Men påvirker den jordskjelv, også? Blir det flere jordskjelv når det er fullmåne?

Publisert

Søndag kveld var det fullmåne. Bare noen timer senere rammet det store jordskjelvet sørøst i Tyrkia. Er det noen sammenheng?

– Tidevannsbølgen påvirker også jordskorpen, skriver en leser som lurer på om det generelt er slik at jordskjelv henger sammen med fullmåne.

Uenige forskere

Internasjonalt er forskerne uenige.

– Det er ikke noe bevis for at de største jordskjelvene påvirkes av jordens posisjon i forhold til månen eller solen, ifølge sjefforsker Susan E. Hough i United States Geological Survey.

– Et økende antall studier viser at tidevannet henger sammen med jordskjelv, skriver Ruyu Yan og kolleger på det kinesiske vitenskapsakademiet i en fersk artikkel i tidsskriftet Geodesy and Geodynamics.

Månen er ikke grunnen

NGU-forsker Odleiv Olesen henviser videre til seismologene.

– Når vi snakker om undersjøiske jordskjelv, skulle du tro at vannsøylen over et eventuelt jordskjelv vil forandre seg med tidevannet. Det vil kanskje kompensere litt for kreftene fordi vannet stiger når det er fullmåne eller flo, sier han, men understreker at dette ikke er et felt han har forsket på.

Det har Lars Ottemöller. Han er professor på Universitetet i Bergen og leder for Norsk nasjonalt seismisk nettverk.

– Jeg har sett studier om dette. Men kreftene som forårsaker jordskjelv, kommer fra tektoniske bevegelser, sier han til forskning.no.

Det vil si at det dreier seg om jordplatene som noen steder støter sammen, andre steder driver fra hverandre.

Tidevannet forårsaker ikke jordskjelv, men det kan kanskje ha en effekt i å starte dem, ifølge Lars Ottemöller.

Kan påvirke tidspunkt

– Det noen lurer på, er om lave endringer i atmosfæretrykket og tidevannsbelastningen kan ha en liten virkning og være det som utløser det. Det vil si at tidevannet ikke forårsaker jordskjelv, men kanskje det kan ha en effekt i å starte ting, sier Ottemöller.

Det betyr at jordskjelvet kommer uansett, men at månefaser og tidevann kanskje kan bidra til at skjelvet kom mandag som var, og ikke neste torsdag eller en annen dag om ikke lenge.

– Men kanskje ikke akkurat i et tilfelle som dette i Tyrkia. Store jordskjelv som dette er temmelig komplekse. Det er ikke mulig å si nøyaktig hvorfor det startet denne gangen, sier han.

– Deformeringen bygger seg opp over lang tid, og det er store krefter som er i sving. På et tidspunkt blir den så stor at den ikke kan stå imot kreftene lenger, og jordskjelvet begynner. Det kan hende at små detaljer som kommer i tillegg, kan bidra til at det begynner, men det er ikke noen veldig viktig del av hva som utløser skjelvet i utgangspunktet, forklarer Lars Ottemöller.

– Neppe relevant

Hos forskningsstiftelsen Norsar har forskningsleder Volker Oye det travelt akkurat nå med å svare på spørsmål om jordskjelvet i Tyrkia. Han kjenner også til spørsmålet om kobling mellom månefaser, tidevann og jordskjelv.

– Det er jo noen som mener at det henger sammen, men jeg er ikke overbevist om at det er statistisk relevant. Jeg vet at det er noen i California som har satt opp statistikker, men jeg har ikke satt meg inn i dem slik at jeg kan bedømme det faglige, sier han.

– Hovedingrediensen i et jordskjelv er spenningsfeltet som blir bygd opp. Så er kanskje månefasen en tusendel ekstra. Den er jo også en spenningsendring. Men at det er utslagsgivende, er tvilsomt, sier Oye til forskning.no.

Noen av forskningsartiklene om temaet finner du under artikkelen.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Referanser:

Ruyu Yan, Xiaodong Chen, Heping Sun, Jianqiao Xu og Jiangcun Zhou: A review of tidal triggering of global earthquakes. Geodesy and Geodynamics, januar 2023, doi: 10.1016/j.geog.2022.06.005

Christopher H. Scholz, Yen Joe Tan og Fabien Albino: The mechanism of tidal triggering of earthquakes at mid-ocean ridges. Nature Communications, juni 2019, doi: 10.1038/s41467-019-10605-2

Susan E. Hough: Do Large (Magnitude ≥8) Global Earthquakes Occur on Preferred Days of the Calendar Year or Lunar Cycle? Seismological Research Letters, januar 2018, doi: 10.1785/0220170154. Sammendrag

Satoshi Ide, Suguru Yabe og Yoshiyuki Tanaka: Earthquake potential revealed by tidal influence on earthquake size–frequency statistics. Nature Geoscience, september 2016, doi: 10.1038/ngeo2796

Interaktivt kart over aktive vulkaner og jordskjelv over hele verden: volcanoesandearthquakes.com

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS