Kan plankton varsle jordskjelv?

Satellittbilder viser tydelig oppblomstring av plankton i tida før store jordskjelv. Kanskje vi kan bruke de ørsmå skapningene som et slags varslingssystem?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Plankton er bitte små vesener som dupper rundt i havet. Det finnes både dyreutgaver og planteutgaver av slike plankton, og nå ser det altså ut til at sistnevnte får skikkelig sving på veksten like før et stort jordskjelv rammer området de lever i.

Det mener i hvert fall et team av amerikanske og indiske forskere som har studert satellittbilder av kyststrekk som ligger i nærheten av episentrene til fire store skjelv.

De tror målinger av planktonvekst kan gi forvarsel om kommende katastrofer, skriver BBC.

Varme og næring

Planteplankton er så små at de ikke kan sees med det blotte øye. Så hvordan kan man da se dem fra rommet?

Det er egentlig fargestoffet klorofyll som blir målt der oppe fra bane, skriver BBC. Planktonet bruker stoffet til å fange inn sollys til fotosyntesen sin, og jo flere av skapningene som dupper rundt i havoverflata, jo mer grønnfarge viser satellittbildene.

Men det virkelig store spørsmålet er så klart hvorfor planktonet vokser så bra like før et jordskjelv.

Forskerne fra Institute of Technology i Kanpur mener grunnen må være at havbunnen begynner å gi fra seg mer jordvarme. Dette får igjen fart i sirkulasjonen mellom vannet på ulike dyp. Dermed strømmer næringsrikt vann fra bunnen opp til overflata.

Med massevis av næring i omløp eksploderer antallet av plankton, slik at alt det nye klorofyllet til slutt kan sees med et skarpt øye i rommet.

Referanse:

R. P. Singh, Early warning of natural hazards using space technology, Advances in Space Research, Volume 37, Issue 4 , 2006, Page 635.

Lenker:

BBC: Plankton blooms linked to quakes

Powered by Labrador CMS