Jogging med vibrasjon

Glem supersko med støtdemping og luftputesåler. Joggeskader skyldes ikke støt mot asfalten, men resonans og vibrasjoner i kroppsvevet, ifølge canadiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når kneet svikter etter en tøff joggerunde er det lett å skylde på harde sammenstøt mot asfalten. Men det er ikke den direkte årsaken, hevder dr. Benno Nigg ved University of Calgary.

Nigg og hans team i universitetets Human Performance Laboratory har i en årrekke forsket på den perfekte idrettsskoen, og utviklet blant annet favorittskoa til David Beckham.

Forskningen har ikke vist noen sammenheng mellom kraften i støtet mot bakken og antall skader hos løpere: Raske løpere treffer bakken med to til tre ganger så stor kraft som langsommere løpere, men får ikke flere skader, ifølge Niggs undersøkelser.

- Folk som løper på hardt eller mykt underlag har samme antall skader, så det er ikke støtet mot bakken som gir skadene. Oppfatningen av støtbelastning som hovedgrunnen til joggeskader er opplagt ikke godt begrunnet., sier Nigg.

Vibrasjoner i vevet

"Dr. Benno Nigg"

Men aktive joggere og løpere får likevel belastningsskader. Støtet når hælen treffer bakken skaper vibrasjoner i det myke kroppsvevet.

- Når du lander på foten går en sjokkbølge opp gjennom kroppen og det myke kroppsvevet, som knehasene eller leggmusklene, og de begynner å vibrere, forklarer Nigg.

- Denne vibrasjonen er ubehagelig og koster energi.

Musklene spennes automatisk for å begrense vibrasjonen, og dess mer de må arbeide, dess mer stressende og belastende er joggingen.

Vibrerer i ulik frekvens

Benno Nigg og kollega Katherine Boyer festet sensorer fire steder på kvadriceps-muskelgruppen på forsiden av låret til løpere. De fant forskjeller i mengden av vibrasjon mellom målestedene, som tyder på at vibrasjonen forplanter seg ulikt gjennom beinas vev og muskler.

Vibrasjonene har forskjellig frekvens i forskjellige personer - avhengig av kroppsvekt og hvor trente musklene er. Hvis du velger de gale skoa, risikerer du å forsterke vibrasjonen i kroppsvevet når du løper. Dermed må musklene slite mer med å motvirke effekten, og belastningsskader kan lure rundt hjørnet - selv med fete støtdempersåler.

Stol på kroppen

Framtidens sko vil kunne redusere sjokkbølgen og vibrasjonene, og kan gjøre løping til en ny opplevelse, spår Katherine Boyer.

- Løpere vil kunne løpe raskere og yte mer, eller bli mindre slitne og mindre skadeutsatte, sier hun.

Fram til den tid må vi nøye oss med dagens gode, gamle joggesko. Men hvordan skal vi finne skoa som passer oss og vår egen “muskelfrekvens”? Stol på hva kroppen sier, anbefaler Nigg:

- Hvis skoene er ukomfortable, la være å kjøpe dem.

Referanse:

Katherine A. Boyer og Benno M. Nigg: Soft tissue vibrations within one soft tissue compartment (Journal of Biomechanics Vol. 39/4)

Engelsk sammendrag.

Powered by Labrador CMS