Ny teknologi kan sørge for at framtidas flagg kanskje kan underholde kongefamilien med mer enn flagring.  (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
Ny teknologi kan sørge for at framtidas flagg kanskje kan underholde kongefamilien med mer enn flagring. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Norge i rødt, hvitt og … høyt?

JEG BARE ELSKER FORSKNING: Vil framtidas 17. mai-flagg synge sjøl?

Sånn uti det 72. hurraropet for barnetoget, kunne nok de fleste av oss ønsket at noen andre snart tok over rautinga. Og gjerne Ja, vi elsker og Norge i rødt, hvitt og blått også, om det var mulig.

Løsningen er i sikte, skal vi tro en pressemelding fra Michigan State University.

Det hele ordnes som følger:

Ta en tynn silisium-skive, dekk den med flere lag av spesialblandede stoffer og tilsett ioner så alle lagene inneholder ladede partikler, og vips! Så har du en tynn, bøyelig høyttaler og mikrofon som til alt overmål kan generere elektrisitet fra bevegelser.

Forskerne har kalt den nye teknologien ferroelectret nanogenerator, eller FENG. Flaket kan bygges inn i stoff, for eksempel i et flagg, ifølge forskerne. (Foto: Michigan State University)
Forskerne har kalt den nye teknologien ferroelectret nanogenerator, eller FENG. Flaket kan bygges inn i stoff, for eksempel i et flagg, ifølge forskerne. (Foto: Michigan State University)

Det er Nelson Sepulveda og kollegaene hans som har funnet opp den nye, papirtynne høytaleren. De drømmer om at den kan komme til framtidig nytte i alt fra sammenkrøllbare høyttalere til snakkende aviser. Men aller først har de faktisk testet ut høytalerflaket ved å bygge det inn i et flagg.

Det åpner jo for noen festlige fabuleringer:

Kan framtidas flaggborg i 17.maitoget selv synge om «flagget som vaier i vind»? Mens vaiingen i vinden genererer elektrisitet til prosessen?

Og i neste omgang, er det noen grenser for hva det norske flagget får lov til å synge?

Kan det for eksempel vaie i vinden mens det skråler «Ja, vi elsker kjøtt og pølse, gammalost og smør?»

En ting er i hvert fall sikkert.

Ikke la russen få fatt i det.

Referanse:

Forskningen ble nylig publisert i Nature Communications.

Powered by Labrador CMS