Idealister får Edda på nettet

Det er mulig å få til store ting med små ressurser. Det idealistiske prosjektet Norrøne tekster og kvad, med amatøren Jón Júlíus Filippuson som primus motor, har lagt 1000 norrøne tekster ut på nettet uten en krone i støtte

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettsiden Norrøne tekster og kvad, med besøksadresse Heimskringla.no, er et idealistisk initiativ for å få norrøne tekster ut på nettet.

Tekstarkivet på nettsiden tippet nylig 1000 dokumenter.

Heimskringla.no består, i tillegg til sagaer, edda-dikt, folkesagn og så videre på norsk, svensk, islandsk, dansk og færøyisk, også av faglige artikler, lenker og slikt man gjerne finner på en ressursside av denne typen.

Moro med horn på hjelmen

Heimskringla.no er ikke bare akademisk, men er også et funn for folk med en mindre faglig innfallsvinkel til fortiden.

På sidene finner du nemlig også en omfattende samling omtaler av mer eller mindre historisk korrekte filmer om vikingtiden og beslektede epoker. Fra knallgod sameaction med Veiviseren til kalkunen Viking Women and the Sea Serpent, regissert av B-filmkongen Roger Corman.

Bak Heimskringla.no står islendingen Jón Júlíus Filippuson, som bor i Norge. Filippuson får hjelp av dansken Carsten Lyngdrup Madsen og færøyiske Anker Eli Petersen, som er bosatt i Danmark.

"Jón Júlíus Filippuson. Foto: Heimskringla.no."

Heimskringla.no mottar ikke støtte utenfra på noen måte, men drives i følge Filippuson på “tidlige morgener og sene kvelder”. Filippuson bruker tiden mellom de tidlige morgenene og sene kveldene på å jobbe i en barnehage i Oslo.

Ikke så dyrt

Filippuson mener likevel at utover arbeidskraften er ikke Heimskringla.no så kostnadskrevende, og at det er fullt mulig å holde slikt prosjekt i gang med små ressurser.

- Det er ikke så mange direkte kostnader, utover det å betale for domenet, serverplass og så videre. Dette kommer på rundt 3 000 kroner i året. Selvfølgelig har det gått med en del penger på å skaffe seg kraftigere PC og kjøp av bøker på antikvariater, men spørsmålet er om jeg ikke ville brukt disse pengene likevel, grunner Filippuson.

Likevel er det tydelig Filippuson ville kunne fått utrettet langt mer med litt bedre armslag.

- Jeg har forsøkt å søke om støtte for å kunne ta meg fri fra jobben innimellom, men Heimskringla.no ser ut til å falle utenfor de fleste støtteordninger. Mye fordi det er et prosjekt som allerede pågår, og de fleste støtteordninger omfatter kun prosjekter som skal settes i gang.

Amatørvirksomhet

Filippuson har ingen akademisk bakgrunn, og er inneforstått med at han er en amatør i ordets rette forstand: En som gjør noe av kjærlighet. Han hadde i årevis vært opptatt av det norrøne, og fikk et nytt utløp for interessen da han oppdaget internett.

- Det skjedde for ti år siden, samtidig med at jeg flyttet til Norge. Først trodde jeg jo at alt fantes på internett, men det viste seg jo snart at ikke stemte. Jeg søkte etter Voluspå, men fant det ikke. Derfor la jeg det ut teksten selv. To år senere hadde jeg lagt ut hele Edda. Dermed var jeg i gang, Filippuson.

Heimskringla.no er på en måte kulminasjonen av denne interessen.

"Viking Women and the Sea Serpent, sosialrealistisk film om vikingtiden."

Prosjektet har høstet en god del anerkjennelse, først og fremst ved at anerkjente institusjoner lenker til siden. Særlig har islendingene vært oppmerksomme.

Positiv professor

Blant dem som er begeistret for initiativet er Jon Gunnar Jørgensen, professor i norrøn filologi ved Universitetet i Oslo.

- Det norrøne materialet har hatt appell til et bredt publikum i Norge i over 100 år. Derfor er det veldig fint og helt naturlig at en amatør viderefører denne folkeopplysningstradisjonen, sier Jørgensen.

Han understreker at han ikke har kunnet gå i dybden og sjekke gjengivelsen av alle tekstene, men at han har et positivt inntrykk av det faglige nivået på Heimskringla.no. Han mener det er vesentlig at kildehenvisninger oppgis og rettighetshensyn ivaretas, noe som gjøres i dette tilfellet.

Jørgensen mener initiativer som Heimskringla.no har en viktig dimensjon utover det at historiske tekster åpnes for et bredt publikum.

- Det norrøne har dessverre blitt misbrukt av politiske grupperinger både i Norge og utlandet. Nettsider som Heimskringla.no er viktige fordi de sørger for at slike grupper ikke får enerett på dette materialet, og dermed enerett på den norrøne arven, avslutter Jørgensen.

Powered by Labrador CMS