QAnon-sjamanen Jake Angeli, som var med å storme kongressen 6. januar 2021.

Blir folk radikalisert av internett?

– Det ligger en oppskrift der ute. Folk vet hva de skal gjøre for å bli neste i rekken – for å bli den typen terrorist ligger oppskriften på nettet, sier norsk forsker.

De siste årene har det blitt utført flere terrorangrep og masseskytinger av folk som er radikaliserte i en eller annen form. Ofte pekes det på mediene, og da spesielt internett, som kilden til denne radikaliseringen.

Et eksempel er skytingen i Christchurch, New Zealand, hvor terroristen levde et liv preget av internettet.

– New Zealand-skytteren formet angrepet sitt etter internett-alderen. Han live-streamet massakeren, skrek ut populære meme-slagord og publiserte et langt og usammenhengende manifest fullt av interne spøker for de som er kjent med undergrunns-internettkultur, skrev nyhetsbyrået AP kort tid etter angrepet.

Er det internettet sin feil at dette angrepet ble utført?

Internettfenomen

Hvordan folk blir radikalisert av media er i hvert fall fokuset for en ny studie utført av en israelsk forskergruppe.

De har sett på 53 forskjellige studier som handler om medier og radikalisering. I gjennomgangen skiller de mellom det å bli ideologisk overbevist og det å utføre voldelige handlinger.

Det er for eksempel en tydelig forskjell på det å tro på konspirasjoner om koronaviruset eller vaksiner og det å handle på denne overbevisningen ved for eksempel å angripe WHO-bygninger.

Et eksempel er konspirasjonen kalt «pizzagate» hvor mange var blitt overbevist om at viktige figurer i det demokratiske partiet i USA drev en pedofiliring i kjelleren til pizzarestauranten Comet Ping Pong i Washington D.C. Til slutt var det en som tok seg inn i restauranten med skytevåpen.

Pizzagate var et internettfenomen. Det hele startet med et spørsmål på det anonyme forumet 4chan, ifølge NRK.

Internett gir muligheter for de med få ressurser, også når de ønsker å drive med terrorisme, ifølge Øyvind Solheim.

Høna og egget

Det å bli utsatt for radikalt innhold på internett har en tydelig sammenheng med videre radikalisering, ifølge forskerne.

Dette skiller seg fra andre medier, hvor radikaliseringen ikke er like sterk. Internett er unikt i hvor ekstreme folk blir ved å bruke det.

– Men hva kommer først? Er det det at man leser på nettet og blir radikalisert av det eller er man radikal allerede og oppsøker mer sånt innhold, problematiserer Øyvind Bugge Solheim, forsker ved C-REX.

C-REX er et senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

Ingen ungdomsklubb for høyreekstreme

– Det er vanskelig for forskningen å si om internett er startpunktet eller sluttpunktet for ekstremister, sier Solheim.

I en av studiene forskerne har sett på, fikk for eksempel deltagerne se på IS-videoer. Her ønsket de å undersøke hvor ekstremt de syntes denne typen propaganda var. De vurderte dette opp mot hva slags personlighet folk hadde.

En annen studie gjort på dømte ekstremister i England og Wales viser blant annet at ytre-høyreekstremister ofte har stor nytte av internett.

– Det er ingen ungdomsklubb for høyreekstreme. De må finne nettverket sitt på internettet. Dette betyr ikke at hele prosessen skjer på internett, sier Solheim.

– Det er ofte en blanding av møter ansikt til ansikt og online kontakt. De har gjerne radikale holdninger før de går til nettet. Internett opptrer sånn sett mer som et oppslagsverk enn som en mediekanal som radikaliserer, sier han.

Internett gir muligheter

Bruken av tradisjonelle medier som tv og radio og måten man bruker internett på, er helt forskjellig.

De er helt forskjellige når det kommer til radikalisering også, ifølge studieforfatterne.

Dette gir mye mening, ifølge Solheim. Han mener det er som å sammenligne epler og pærer.

– Tradisjonelle medier er ikke som internett. Det finnes ikke like radikalt ekstremistisk innhold der. Det du finner på ekstremistiske nettsider, er noe helt annet, sier Solheim.

– Hvis du er på vei inn i en spiral, så tilbyr internett uendelig med propaganda. Det er endeløst med materiale på internett, sier han.

Internett er nyttig for de uten ressurser

Ikke alle ekstremister er like. Enkelte har større nettverk i den virkelige verden, mens andre må ty til internett både for radikaliseringen og for å lære.

– Internett er veldig nyttig for de som har få ressurser fra før. Hvis de ikke bor i nærheten av andre radikale, så er internett nyttig, sier Solheim.

Han forteller at det å bygge nettverk på internett er nyttig for mange soloaktører på ytre høyre.

Fysiske møter fortsatt viktig

Ekstreme individer kan bruke mye tid kun på internett og finne frem til veldig mye ekstremt innhold. De kommer imidlertid ikke inn overalt.

– Noen steder kommer de ikke inn ved å bare henge på internett. Det er vanskelig å få tilgang til lukkede kanaler sånn som Telegram- og Discord-grupper. De blir ikke invitert inn i sånne skjulte kanaler uten å ha møtt noen i den virkelige verden, sier Solheim.

– Bruken av disse kanalene er tross alt for å sikre seg mot overvåkning, så de slipper ikke inn hvem som helst.

Terrorstafett

– Den nye terroren er som en slags terrorstafett på ytre høyre. Her mener jeg internett har en effekt. Vi ser terrorister publisere manifester og greie ut om sin motivasjon, sier Solheim.

– Det er vanskelig å se for seg at denne typen soloterror hadde skjedd uten internett og chan-forum, sier han.

– Det ligger en oppskrift der ute. En slags tradisjon i konstant utvikling. Folk vet hva de skal gjøre for å bli neste i rekken – for å bli den typen terrorist ligger oppskriften på nettet.

Chan-forum

Viktigst blant chan-forumene er 4chan og 8chan (som nå har gjenoppstått som 8kun). Dette er forum hvor brukerne kan være anonyme og publisere tekst og bilder.

8chan/kun har i lang tid vært kjent som en plattform for det mest ekstreme. Dette er fordi plattformen ikke har noen moderatorer og tillater fri publisering.

Nettsiden har derfor vært plaget med barnepornografi, voldsvideoer og antisemittisme, blant annet.

Nettstedet er også stedet en rekke masseskytere har publisert manifestene sine. Det er også her konspirasjonsteorien QAnon har sitt hjemsted.

Kilde: Wikipedia

Ekstremismekommisjon

– For å kunne forebygge radikalisering og ekstremisme trenger vi mer kunnskap. Og vi trenger å se kunnskapen og erfaringene vi allerede har, i sammenheng, sa statsminister Jonas Gahr Støre på regjeringen.no i anledning åpningen av en ny ekstremismekommisjon fredag 10. juni.

Kommisjonen skal jobbe med å forbedre Norges evne til å forebygge radikalisering og ekstremisme. Behovet for mer kunnskap om- og tiltak som forebygger og motvirker radikalisering og ekstremisme, er stort, ifølge regjeringen.

Kommisjonen skal ledes av forsker Cathrine Thorleifsson. Også forskerne Cecilie Hellestveit, Claudia Lenz og Petter Nesser sitter i kommisjonen, sammen med en rekke andre som jobber med ekstremisme og radikalisering i Norge.

Kilder:

Michael Wolfowicz mfl.: What are the effects of different elements of media on radicalization outcomes? A systematic review. Wiley, 2022

Jonathan Kenyon mfl.: Understanding the Role of the Internet in the Process of Radicalisation: An Analysis of Convicted Extremists in England and Wales. Studies in Conflict & Terrorism, 2022. Sammendrag. Doi.org/10.1080/1057610X.2022.2065902

Neil Shortland mfl.: Is Extreme in the Eye of the Beholder? An Experimental Assessment of Extremist Cognitions, Journal of Interpersonal Violence, 2022. Sammendrag

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS