Forskere lager dating-test

En gruppe nordiske forskere har utviklet en relasjonstest for et norsk datingselskap. Nå vil de også se på hvilke par som holder sammen over tid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

En faggruppe av norske, svenske og danske forskere har utviklet en test for datingsiden Q500.no med over 300 spørsmål, basert på ny forskning om parforhold og sexologi.

- Nettdating er et fint supplement til andre og mer tradisjonelle måter å treffe hverandre på. Dating og samlivskultur har utviklet og endret seg - også i samspill med ny teknologi, sier danske Gert Martin Hald.

Hald er førsteamanuensis i psykologi ved Københavns Universitet og leder for det faglige arbeidet med testen.

FoU-prosjekt

Et sentralt verktøy – og salgsargument – for datingselskapene er testen alle kundene fyller ut om seg selv. Den nye testen selskapet nå har tatt i bruk er en utvidelse av en tidligere test.

Forskerne har arbeidet i to år og sosiolog og prosjektleder Ingvild Sommer i Q500.no er svært godt fornøyd med resultatet.

Hun er også glad for at prosjektet har fått godkjennelse som FoU-prosjekt fra Norges Forskningsråd i forhold til ordningen SkatteFUNN. Det gir skattefradrag for investeringer i forskning og utvikling (FoU).

”Alle” er best

Forskerne på sin side var litt tilbakeholdne da de gikk inn i prosjektet.

Gert Martin Hald, førsteamanuensis i psykologi ved Københavns Universitet.

- Alle datingselskaper sier at de har den beste testen, og så finner man gjerne noen vitenskapsfolk som ”låner bort” en tittel. Hele faggruppen var i utgangspunktet litt skeptisk, sier Hald.

De ble imidlertid forsikret om å få frie hender i forhold til faglige hensyn. En viktig bonus for forskerne er at de får tilgang til data med nytteverdi for egen forskning.

Med i gruppen er professor i helsepsykologi Bente Træen ved Universitetet i Tromsø, emeritus i psykologi Harald Engvik, Universitetet i Oslo og psykolog og spesialist i klinisk sexologi Dagfinn Sørensen, foruten forskere ved danske og svenske universiteter.

Mer direkte

Hald sier at testen de har utviklet er basert på de nyeste funnene innenfor de ulike forskningsfeltene som faggruppen representerer, og at den kanskje er mer direkte enn andre såkalte relasjonstester:

- Spesielt internasjonale tester kan være forsiktige med spørre åpent om seksualitet, selv om man vet at det er viktig. De kan også være forsiktige i forhold til spørsmål om å leve med forskjeller om for eksempel politiske spørsmål.

Ifølge Hald foreligger det veletablert viten om betydning av verdier og personlighet innenfor parforhold, mens elementer som sex og samliv, kommunikasjon og interesser i mindre grad er integrert. Det er behov for å teste ut ny kunnskap der de ulike brikkene i puslespillet ses i sammenheng.

Vil forske videre

Forskerne ønsker å følge opp de parene som eventuelt blir etablert med bakgrunn i testen, under forutsetning at parene gir samtykke og under full anonymitet. Hvilke par blir det noe av, og hvem passer ikke sammen?

Prosjektleder Ingvild Sommer i Q500.no.

Det vil også være interessant å bruke data om verdier og personlighet, også dette under forutsetning av samtykke fra den enkelte.

- Det vil være unikt for oss å få tilgang til så store mengder data, sier Hald.

- Tror du at relasjonstester fungerer?

- Ja det tror jeg. Men vitenskap handler ikke om å tro, men om å vite. Derfor skal vi teste dette og legge tallene på bordet, slik at andre forskere og interesserte kan få fullt innblikk i resultatene, sier Hald.

Et ytterligere motiv for åpenhet er at forskerne ikke skal kunne kritiseres for hemmelighold eller for dreie resultater i en bestemt retning av kommersielle hensyn.

Powered by Labrador CMS