Annonse

Kristin Clemet åpnet forskning.no

Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet stod for den offisielle åpningen av forskning.no onsdag. - Utfordringen nå blir å gjøre dette nettstedet så godt at det blir uunnværlig for det brede publikum, for forskningsinstitusjonene og journalistene, sier Clemet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ansvarlig redaktør Steinar Q. Andersen og statsråd Kristin Clemet under åpningen (Foto: Jon Solberg)"

Nettstedet forskning.no tar mål av seg til å bli det fremste nettstedet for formidling av norsk og internasjonal forskning. Utdanningsminister Kristin Clemet åpnet stedet onsdag.

- Forskning er ingen særaktivitet

- Forskning er ingen særaktivitet som foregår isolert fra resten av samfunnet. Tvert imot har forskning betydning for så å si alle samfunnsområder. Det er vesentlig for den demokratiske utviklingen at befolkningen er interessert i og har lett tilgang til forskningsresultater, sier Clemet.

Norges forskningsråd er initiativtaker til forskning.no, og har fått med seg flere sentrale forsknings- og utdanningsinstitusjoner eiere. Målet er at forskning.no skal bedre forskningens omdømme og gjennomslag i det norske samfunnet.

Mange temaer

På åpningsdagen inneholdt nettstedet blant annet artikler om hva som kan være aktuelle norske terrormål, om giftalger som tar knekken på kreftceller og om alkoholens kulturhistorie.

Forskning.no skal bestå av nyheter, bakgrunnsstoff og faktainformasjon om de fleste temaer som berøres av forskning. Stedet henvender seg til allmennheten, og skal nå de fleste lag av befolkningen.

Forskning for alle

Ansvarlig redaktør Steinar Q. Andersen understreker at det skal være en lav inngangsbillett til nettstedet.

- Vi skriver ikke om kvantefysikk for de som har doktorgrad i kvantefysikk, men vi skriver om humaniora for dem og om kvantefysikk for humanister. Ideen er å nå ut med allmennrettet forskningsformidling til folk som man ikke når ellers. Dette skal være et nettsted både for dem som er interessert i utgangspunktet, men også for dem som ennå ikke har skjønt at de er interessert i forskning, sier han.

Nettstedet produserer egne artikler, de har et nettverk av frilansere som både er forskere og journalister, og de får inn saker fra eierne sine.

Tilgjengelighet

"Jon Bing kåserte om tilgjengelighet. (Foto: Jon Solberg)"

Under lanseringen holdt professor Jon Bing og sosiolog / humorist Harald Eia kåserier om forskning og forskningsformidling - sett fra sine vinkler. Der Jon Bing fokuserte på tilgjengelighet til informasjon gjennom begrepet “Lex Armlengde”, dvs. den informasjonen man finner innen en armlengdes avstand på kontorpulten, tok Harald Eia utgangspunkt i underholdningsprogrammenes forskningsformidling.

- Man skal jo helst oppsummere forskningen på tre setninger, og da blir forskerne uglesett når de kommer på jobben mandagen etter, sier Eia.

Både Jon Bing og Harald Eia skal bidra redaksjonelt til forskning.no med jevne mellomrom.

Les Kristin Clemets åpningstale

Les Jon Bings kåseri

Les mer om forskning.no

Powered by Labrador CMS