Virtuell urkakerlakk

Forskere har laget en virtuell modell av en 300 millioner år gammel forfar til kakerlakken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette er en moderne kakerlakk, men forskerne mener den ligner ganske mye på sin 300 millioner år gamle forfar. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskere ved Imperial College London har laget en detaljert 3D-modell av det urgamle insektet Archimylaris eggintoni.

Studien viser for første gang hvordan insektet så ut, og er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Biology Letters.

På kakerlakkenes tid

Det eldgamle krypet levde på jorda under karbonperioden for mellom 359 og 299 millioner år siden, og regnes som en forfar til dagens kakerlakker, termitter og knelere.

- Karbontiden omtales ofte som kakerlakkenes tid, fordi fossiler av Archimylacris eggintoni og andre lignende dyr er blant de vanligste funnene fra denne tiden, sier studiens hovedforfatter, Russell Garwood, i en pressemelding.

"Slik ser rekonstruksjonen av urkakerlakken ut. (Illustrasjon: Imperial College London/Natural History Museum)"

På denne tiden lå verdens landmasser mye lenger sør enn de gjør nå, og store områder var dekket av enorme sumpskoger med bregner som kunne bli over 30 meter høye.

Det aller meste av kullet i Storbritannia, Frankrike og Sør-Tyskland stammer fra denne tiden.

Ligner på dagens insekter

Modellen som forskerne har laget er basert på fossiler som er scannet og satt sammen av et spesialdesignet dataprogram. Metoden har gjort at man for første gang kan se hvordan insektets ulike kroppsdeler så ut.

Fra før av visste forskerne at kakerlakkforfaren hadde vinger, men nå kan de for første gang også studere bena, antennene, og deler av munnen av kroppen, som aldri før har blitt sett av mennesker.

Datamodellene viser blant annet at insektet hadde små klebende tagger på bena, og forskerne tror de kan ha vært praktiske når insektet skulle komme seg opp i planter og trær for å legge egg.

Analyser av insektets munnparti viser at det ligner veldig på dagens kakerlakkjeft, og forskerne tror de to krypene hadde noe av det samme kostholdet bestående av råtnende plante- og dyremateriale.

Her kan du se en video av 3D-modellen som forskerne har laget: 

Referanse: 

Russell Garwood & Mark Sutton, X-ray micro tomography of Carboniferous stem -Dictyoptera: new insights into early insects, Biology Letters, april 2010

Powered by Labrador CMS