De fleste synes den likner mest på en fryktinngytende rosin. Mannen som fant den, synes den bare er fascinerende. (Foto: Mark Wong)
De fleste synes den likner mest på en fryktinngytende rosin. Mannen som fant den, synes den bare er fascinerende. (Foto: Mark Wong)

Mystisk maur har rosinhud og pigger

Forskerne klør seg i hodet over den nyoppdagede maurens skremmende utrustning.

Publisert

Biolog Mark Wong var ute en tur i Singapores regnskoger for å se etter nye maurarter, da han plutselig fant et mystisk dyr.

I en prøve med blader og litt regnskogbunn kom en liten maur med et usedvanlig utseende krypende.

Mauren hadde et mønster som minnet om fingeravtrykkene våre, og den var dessuten dekket av små pigger for å beskytte seg.

Den nye maurarten fikk navnet Myrmecina magnificens for å fange skapningens skjønnhet i navnet. Her rynker du kanskje litt på nesen. Skjønn?

– Noen vil si at den ligner mest på en fryktinngytende rosin, sier Wong til livescience.com.

Utseendet fascinerer forskere

Den nyoppdagede mauren er bare 4,5 millimeter stor og livnærer seg antagelig på bitte små midd som lever i skogbunnen.

Wong klarte å fange fem eksemplarer av den flotte mauren og har i samarbeid med en forskerkollega fra University of Hong Kong beskrevet dem i en ny vitenskapelig artikkel i Journal of Hymenopetra Research.

Det er særlig maurens utseende som fascinerer forskerne. De vet nemlig ikke helt hva mauren bruker fingeravtrykkmønsteret den har over hele kroppen, til. De foreslår at det kanskje hjelper mauren til å fange opp feromoner, som brukes til kommunikasjon. Men rynkene kan også brukes til å unngå uttørking.

Forskerne vet at det er andre arter av maur som også har hår eller pigger. De bruker dem til å holde seg avkjølt. Om det samme gjelder lille Myrmecina magnificens, er forskerne usikre på.

Maur er viktige for økosystemene

Ifølge livescience.com kjenner vi til omtrent 15 000 forskjellige arter av maur. Og det er fortsatt flere å finne – tydeligvis.

Mark Wong forklarer at maur er viktige for økosystemene, fordi de gjenbruker næringsstoffer og tar med dem ned i jorden på skogbunnens. Men de spiller selvfølgelig også en viktig rolle i næringskjeden, der de står på mange dyrs meny. For eksempel maurslukerne.

Mark Wongs Instagramkonto kan du se flere bilder av maur fra Singapore – blant annet Myrmecina magnificens.

© Videnskab.dk. Oversatt av Marianne Nordahl for forskning.no.