Kakerlakk-roboten tåler det meste
Se video: Hvem skal du etterligne hvis du vil lage en liten, men solid, robot? En av naturens hardhauser.
Forskere i Kina og USA søkte til insektverdenen da de skulle lage en robot.
Det er ikke uvanlig i fagfeltet deres å etterligne naturen – alt fra insekter og slanger via blekkspruter og maneter til katter og fugler har inspirert forskerne tidligere.
Problemet er at de minste robotene ofte ikke beveger seg fort nok. Dessuten går de lett i stykker.
For å kombinere fart og motstandsdyktighet tok forskerne utgangspunkt i et dyr som har overlevd her på planeten i mange millioner år: kakerlakken.
Beveger seg raskt
Kroppen laget de av myk spesialplast, som veier lite samtidig som den er fleksibel.
Krabaten var en centimeter lang og veide 24 milligram. Forskerne prøvde seg fram med ulike størrelser, men fant ut at farten gikk ned da robotene ble større.
Den flate, enbeinte insektroboten beveget seg med 20 kroppslengder i sekundet. Det er på høyde med flere insekter og det raskeste som er målt for slike små, myke roboter, ifølge forskerne.
Framdriften kan minne om de bølgende bevegelsene til en kakerlakk.
Tåler å bli tråkket på
Roboten klatret uten problemer opp en bakke.
Den klarte også å bære en bit peanøtt på ryggen. Det høres kanskje ikke ut som en tung bør, men det er seks ganger kroppsvekten. Du kan jo prøve å bære noe som veier flere hundre kilo.
Kakerlakk-roboten fortsatte å gå selv etter at et voksent menneske sto på den. 60 kilo tilsvarer en million ganger vekten til den vesle dingsen.
Roboten fant tilbake til formen etter å ha blitt tråkket på. Helt den samme ble den riktignok aldri igjen. Den mistet en del av farten sin.
Roboten beveger seg omtrent som en kakerlakk. (Video: Wu mfl, Science Robotics 4, eaax1594, 2019)
Vil lage mobil strømforsyning
En kakerlakk tåler også mye. Riktignok ikke at du tramper på den, men i hvert fall å bli presset med 900 ganger sin egen vekt. Det har noen av de samme forskerne funnet ut tidligere. På forskning.nos nettsider for barn og unge kan du se en video av kakerlakkens styrkeprøve.
I den nye studien koblet forskerne roboten til en strømkilde som forsynte den med energi til å bevege seg framover.
Den trengte ikke mange volt for å komme seg av gårde, men kunne ikke reise særlig langt vekk fra energikilden.
I framtida kan den kanskje bære med seg strømforsyningen selv, håper forskerne. Det gjenstår også å klare å få roboten til å svinge.
Forskerne tror at slike små roboter kan bli nyttige for eksempel for å undersøke vanskelig tilgjengelige steder.
Referanse:
Yichuan Wu mfl: Insect-scale fast moving and ultra-robust soft robot. Science Robotics, 31. juli 2019. Doi: 10.1126/scirobotics.aax1594. Sammendrag.