Selvlysende sæd

Forskere har laget selvlysende sæd for å se hva som skjer med fruktfluehannens sædceller inne i hunnen.

Publisert
"Den ganske så gjennomforskede fruktflua fortsetter å overraske. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"
"Den ganske så gjennomforskede fruktflua fortsetter å overraske. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Amerikanske biologer har genmanipulert fruktfluer slik at hodene på sædcellene deres ble farget enten selvlysende røde eller grønne, og mener metoden kan fortelle oss mye nytt.

Resultatene er publisert i siste nummer av tidsskriftet Science.

Vil forstå sædkonkurranse

Ifølge Scott Pitnick, en av studiens forfattere, har mange mysterier innenfor biologien forblitt uløst fordi man ikke har greid å skille sædceller fra konkurrerende hanner fra hverandre, og fordi man ikke har klart å observere sædcellene når de er inne i hunnen.

- Vårt første mål med disse fluene var å forstå mekanismene rundt sædkonkurranse, sier Pitnick til e! Science News.

- Overraskende kompleks adferd

I naturen er det nemlig ganske vanlig at hunner parer seg med flere hanner, noe som gjør at de ulike hannenes sædceller konkurrerer om å komme først frem til egget. 

 Pitnick sier at forskere til nå har forstått svært lite av hva som egentlig skjer, til tross for at man har studert reproduksjon hos fruktfluer i snart hundre år.

- Det viser seg sædcellene konstant flytter på seg inne i hunnens sædlagringsorganer, og at de viser en overraskende kompleks adferd.

Pitnick sier at han og kollegaene hans har laget lignende selvlysende sæd også hos andre arter, og mener forskere til nå bare har pirket borti overflaten av feltet.

Referanse:

S. Pitnick et. al., Resolving Mechanisms of Competitive Fertilization Success in Drosophila melanogaster, Science online, mars 2010