Ny app skal sikre mot avlytting

Behovet for privatliv har vokst siden Edward Snowden avslørte at USA overvåker mobiltelefoner. En gruppe forskere har utviklet en app som kan gjøre det vanskeligere å drive overvåkning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny app skal forhindre at uvedkommende kan avlytte mobiltelefoner. (Foto: Colourbox)

Fakta:

Kryptografi kommer fra det greske kryptos («skjult») og logi, altså læren om det skjulte.

Kryptering av meldinger og informasjon er kjent fra antikken. Julius Cæsar hadde sitt eget krypteringssystem. Kryptografi ble opprinnelig brukt til å skjule informasjon fra alle andre enn den riktige mottakeren.

Militæret har brukt kryptografi i stor stil, spesielt ved åpne kommunikasjonskanaler som radiooverføring.

I dag bruker de fleste av oss kryptografi når vi sender tekstmeldinger, snakker i telefonen, bruker bankkort og overfører penger via Internett.

Kilde: Den store danske

Vi kan ikke lenger føle oss sikre på at samtalen med mormor er helt privat. Det avslørte Edward Snowden.

Nå har forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) utviklet en løsning som kan forhindre avlytting av mobiltelefoner. Løsningen er en app basert på dynamisk kryptering.

I dag bruker nesten alle mobiltelefoner et amerikansk krypteringssystem til beskjeder, samtaler og andre data. Det gjør det lettere å drive overvåkning, mener professor Lars Ramkilde Knudsen, som har vært med på å utvikle teknologien.

Dynamisk kryptering er sikrere: Det betyr at hver telefon krypterer på sin egen måte. Og dessuten er det ingen huller hvor krypteringen ikke virker, forteller professor Ivan Bjerre Damgård, som har forsket på datasikkerhet ved Aarhus Universitet.

– De eksisterende systemene krypterer ofte bare samtalene på den trådløse delen av nettet. Her er det kryptering hele veien fra sender til mottaker, sier Damgård, som ikke har deltatt i utviklingen av den nye appen.

Hackerangrep fortsatt en trussel

– Den måten mobiler ofte blir avlyttet på, er at man hacker dem. Skadelig programvare kan plukke opp dataene før de har blitt kryptert, sier Ivan Bjerre Damgård.

Dynamisk kryptering kan ikke forhindre hackerangrep fordi smarttelefoner kommuniserer på mange måter.

Når vi for eksempel går inn på en hjemmeside, kan en hacker plukke opp kommunikasjonen mellom hjemmesiden og mobilen. Så det er nesten umulig å bli 100 prosent sikret mot overvåking.

– Spekteret av angrep som kommer utenfra er enormt bredt. Dynamisk kryptering lukker noen dører, men alle problemer blir ikke løst, sier Damgård.

Snowden satte fart i dynamisk kryptering

Den skandalen Edward Snowden satte i gang i 2013, har skapt en situasjon hvor ingen kan føle seg sikre. Selv den tyske forbundskansleren har blitt avlyttet av etterretningstjenesten NSA.

Det var nettopp en slik skandale forskerne fra DTU Compute ventet på.

– Vi startet for to år siden. Det var ikke mange som likte ideen. Vi trengte en skandale, sier Lars Ramkilde Knudsen.

Kryptering i app-form

Det er ikke bare forskerne på DTU Compute som utvikler løsninger som kan beskytte privatlivets fred.

Den spansk-amerikanske smarttelefonen Blackphone, som skal være avlyttingsfri, kommer snart på markedet. Men med den nye appen fra DTU Compute trenger du ikke investere i en bestemt telefon.

– Ideen er at man skal kunne bruke den mobilen man har. Vi kaller det «bring your own device». Når du har installert appen, vil du ikke merke at det blir kryptert. Det kjører i bakgrunnen, sier Lars Ramkilde fra Institut for Matematik og Computer Science på DTU Compute.

Appen, som nå testes hos forskjellige bedrifter, vil bli tilgjengelig i sommer.

Gruppen bak oppfinnelsen stiftet like før jul selskapet Dencrypt. DTU har sendt inn en patentsøknad og vil eie ti prosent av aksjene.

 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS