Digitalt vannmerke stopper juksebilder

Du skjønner kanskje at bildet av kjempen til høyre er en forfalskning, uansett, men ved hjelp av nyutviklede digitale vannmerker blir det enda vanskeligere å forfalske alt fra UFO-bilder til nakne prinsesser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra gammelt av har vannmerke vært et bilde eller mønster som ble presset inn i fuktige papirfibre under høyt trykk, og bare ble synlig når man holdt papiret opp mot lyset. En effektiv, digital “vannmerking” av elektroniske data har vært forsket på i flere år, men tre italienske fysikere mener nå de har utviklet en effektiv metode.

"Originaltegningen til venstre endres så to av kattene blir grå (t.h.)"


 

- Pålitelige pressefoto

- Vi håper denne metoden kan brukes til å gjøre pressefoto mer pålitelige, sier dr. Lorenzo Cozella ved Roma Tre-universitetet i Roma.

Digitale kameraer kunne lages slik at et usynlig vannmerke legges inn når man tar et bilde. Når en avis kjøper et foto fra en frilanser skal de kunne sjekke vannmerket for å se om bildet har blitt endret for å øke nyhetsverdien.

"Vannmerket avslører hvilke deler av bildet som er fiklet med. (Foto: The Institute of Physics)"


 

Skjules i bildestøy

I elektroniske bilder finnes høyfrekvent, usynlig “bildestøy” som ikke har noen funksjon. Vannmerket - en logo, copyright-tekst eller lignende - legges inn som et dataskapt hologram i samme høye frekvens, og skjules i bildestøyen uten å bli synlig i selve bildet. Siden det ligger i en annen frekvens enn selve bildeinformasjonen, kan hologrammet hentes ut igjen for å sjekkes uten at bildet blir påvirket.

"Lorenzo Cozzella"

Uautoriserte forsøk på å endre bildeinnholdet vil ødelegge vannmerket. Siden hele merket kan hentes ut selv fra bare en liten del av bildet, kan det også vise hvilken bit av bildet som er blitt manipulert.

Låst vannmerke

Men dette hjelper lite dersom en hvilken som helst hacker kan ta ut vannmerket, fikse på bildet og legge det uskadde vannmerket tilbake igjen. Derfor blir vannmerket kryptert før det legges inn, og kan bare “låses opp” av en datamaskin med den rette koden. Krypteringen gjør det også vanskeligere å oppdage om bildet har et vannmerke eller ikke.

Forskerteamet demonstrerte metoden ved å endre fargene i deler av et bilde og hente ut vannmerket - som var skadd der bildet var manipulert.

Det digitale vannmerket vil være nyttig for mer enn tvilsomme paparazzi-bilder. Militære satelittbilder og rapporter, pasientbilder og rettslig bevismateriale kan også beskyttes på denne måten, hevder de italienske fysikerne.

Referanse: Giuseppe Schirripa Spagnolo, Carla Simonetti og Lorenzo Cozzella: “Content fragile watermarking based on a computer generated hologram coding technique”

Engelsk sammendrag

Powered by Labrador CMS