Mange svineinfluensasmittet rundt Oslo

Ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har 84 personer fått påvist svineinfluensasmitte i løpet av årets to siste uker, skriver VG. Årets epidemi når trolig toppen i januar.

– Legene kan forberede seg på en topp om noen uker, og sykehusene bør være på vakt en tid fremover, sier lege Preben Aavitsland til Dagens Medisin.

– Årets sesong er enda i begynnelsen. Så langt har tre forskjellige virus sirkulert, og det har vært en litt større andel av svineinfluensaviruset nå enn i de to foregående sesongene.

Aavitsland er ikke overrasket over at flere har svineinfluensa i år.

– Vi vaksinerte så mange, slik at vi slapp unna i fjor og i forfjor. På kontinentet har de hatt mye svineinfluensa hver sesong, sier han.

Flere overleger mener FHI ikke har gjort nok for å varsle barn og unge om at svineinfluensaen kan ta livet av unge og friske mennesker. Før helge døde en 11 år gammel gutt av influensaen.

– Jeg er spesielt opptatt av unge voksne i alderen 20 til 40 år. Blant de aller sykeste intensivpasientene er det en overrepresentasjon blant unge voksne. Dette underkommuniseres av Folkehelseinstituttet, mener overlege Jon Henrik Laake ved akuttavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Årets influensavaksine gir beskyttelse mot tre influensatyper, inkludert svineinfluensa. (NTB)

Powered by Labrador CMS