I sesonger som domineres av A(H3N2)-viruset, slik vi ser i år, er ofte dødstallene høyere enn når andre virus dominerer, ifølge Folkehelseinstituttet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Årets vaksine mot influensa beskytter ikke særlig
Vaksinen minsker risikoen med bare 28 prosent hos eldre, ifølge tall fra Sverige.
Mange er utslåtte med snørr og feber i disse dager. Kanskje ligger noen av dem og lurer: Jeg tok jo influensavaksine, så hvorfor er jeg syk?
Det er viruset A(H3N2) som dominerer utbruddet av influensabølgen sesongen 2016/2017, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
Sesonginfluensavaksinen virker generelt noe dårligere mot denne typen virus, skriver Dagens Medisin, som viser til statistikk fra influensatilfeller i Sverige.
Samtidig som eldre mennesker rammes hardere av A(H3N2)-viruset enn yngre, virker årets vaksine uheldig nok også dårligere på denne gruppa enn på de yngre.
Eldre og syke har dårlig effekt
Vaksinen som gis i Sverige, tilsvarer den vi får tilbud om i Norge, ifølge seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Kjersti Rydland.
Hun bekrefter at virkningen av årets vaksine ikke er optimal.
– Årets vaksine ligger nok i nedre sjikt hva gjelder beskyttelse, sier hun til Dagens Medisin.
– Vaksinen virker ikke like godt på alle og avhengig av hvem som blir rammet, er det varierende effekt ut fra alder og om personen har andre sykdommer, som immunsvikt, sier hun.
For folk med underliggende sykdom ser effekten ut til være bare 24 prosent.
Av folk som er 65 år og eldre, og som har oppsøkt helsehjelp med symptomer på influensa, har beskyttelseseffekten bare vært 28 prosent.
Tall fra Finland viser en tilsvarende effekt av vaksinen, ifølge medisinmagasinet.
– Det beste tiltaket for å beskytte seg
På Folkehelseinstituttets nettsider understreker de at influensavaksinen er det beste tiltaket for å beskytte seg mot influensa.
Likevel skriver de også her at effekten er i nedre del av hva man kan forvente av en influensavaksine. FHI oppfordrer alle de som er ekstra utsatte for å bli hardt rammet, om å passe på.
– Personer i risikogruppen som blir syke, må være ekstra oppmerksomme på utvikling av alvorlig sykdom, også de som er vaksinert, sier avdelingsdirektør Siri Helene Hauge ved FHI sin avdeling for influensa, ifølge fhi.no.
Men en vaksine vil uansett redusere risikoen for å bli syk, og i tillegg kan den gjøre at sykdomsforløpet blir mildere.