Ikke mindre kriminalitet av overvåking

Kameraovervåking ser ikke ut til å redusere kriminalitet i særlig grad, ifølge forskere ved Universitetet i Leicester i England.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne har sett på 14 større kameraovervåkingsprosjekter på oppdrag fra det britiske innenriksdepartementet, Home Office.

Resultatene, som er gjengitt på Datatilsynets nettsider, viser at forskerne bare fant redusert kriminalitet i to av de aktuelle områdene som ble undersøkt. Bare i ett av disse tilfellene, i forbindelse med et overvåkingssystem for parkeringsplasser, fant forskerne at kameraovervåking kunne sies å ha medvirket til redusert kriminalitet.

Folk i områder med tett overvåking følte seg heller ikke tryggere med kameraanleggene. Likevel uttrykte publikum ikke noe ønske om at kameraene skulle tas bort, og var forholdsvis lite bekymret for innhogg i sin egen frihet.

Funnene antyder at det kan være en sammenheng mellom størrelsen på det overvåkede området og effekt av kameraovervåking. Overvåking kan kanskje redusere kriminaliteten noe i små innelukkede områder. De antyder også en sammenheng mellom kameratetthet og effekt, samt at overvåkingen virker bedre på vinningskriminalitet, men funnene er ifølge forskerne ikke entydige.

(NTB)

Powered by Labrador CMS