Bedre håndvask, særlig på flyplasser, er være viktig for å bremse spredningen av sykdommer.
Bedre håndvask, særlig på flyplasser, er være viktig for å bremse spredningen av sykdommer.

Bedre håndvask på store flyplasser kan bremse spredning av smittsomme sykdommer

Hvis flypassasjerer vasker hendene sine oftere og bedre på de ti største flyplassene i verden, kan spredningen av smittsomme sykdommer begrenses kraftig, ifølge ny forskning.

Før i tiden spredte sykdommer seg sakte, og sjelden veldig langt. Svartedauden som starten i Kina i 1334 brukte nesten 15 år på å spre seg til Vest-Europa.

I motsetning spredte det nye coronaviruset seg fra Kina til Europa på under en måned og det global transportnettverket kan spre smittsomme sykdommer til alle deler av verden under 24 timer.

I 2018 var det 4,3 milliarder mennesker som fløy med fly, og det forventes at det antallet vil øke til 7,8 milliarder i 2036. Derfor er hygiene ved transportknutepunkter som flyplasser viktig i kampen mot nye epidemier, skriver forskerne i studien.

Studien ble publisert i Risk Analyse.

Må vaske hendene oftere og bedre

Skitne hender kan være et stort problem. Spesielt på flyplasser hvor mange mennesker fra ulike steder er samlet. Noen steder på flyplasser, som for eksempel check-in automater, kasser ved sikkerhetsinngangen og toaletthåndtak blir berørt av svært mange gjennom dagen.

Ifølge forskerne bak den nye studien har bare 20 prosent av mennesker på flyplasser rene hender, som betyr at hendene har blitt vasket med vann og såpe i over 15 sekunder den siste timen.

Bare 70 prosent vasker hendene sine etter toalettbesøk på flyplasser, av de 70 prosentene så vasker bare halvparten hendene riktig. Bedre håndvask på alle flyplasser kan være vanskelig, men ifølge forskerne bak studien kan vi redusere spredningen av sykdommer med 37 prosent bare ved å vektlegge håndvask ved de ti største flyplassene i verden.

I en annen studie så forskerne på effekten av håndvask og bakteriespredning. De prøvde å spre bakterier på dørhåndtak. Uten håndvask fant de bakterier 44 prosent av gangene. Etter håndvask med vann fant de bakterier 23 prosent av gangene og håndvask med vann og såpe bare 8 prosent.

Det hadde ingen betydning hvilke bakterier forskerne brukte.

Små forbedringer kan gjøre stor forskjell

Hvis håndvaskingen på flyplasser øker med bare 10 prosent, noe forskerne mener er mulig å gjøre hvis de informerer passasjerene bedre, kan spredningen av smittsomme sykdommer reduseres med 24 prosent, skriver forskeren i studien.

– Å få bedre håndhygiene er vanskelig, men nye metoder innen utdanning, mer bevissthet og bruken av sosiale medier har vist seg å være effektivt i håndvaskingskampanjer, sier Christos Nicolaides som er en av hovedforskerne bak studien til MIT News Office.

De ti viktigste flyplassene for å stoppe spredning av sykdommer:

London Heathrow lufthavn, England (LHR)

Los Angeles internasjonale lufthavn, USA (LAX)

John F. Kennedy internasjonale lufthavn, New York (JFK)

Charles de Gaulle internasjonale lufthavn, Paris (CDG)

Dubai internasjonale lufthavn, De forente arabiske emirater (DXB)

Frankfurt lufthavn, Tyskland (FRA)

Hongkong internasjonale lufthavn, Kina (HKG)

Beijing internasjonale lufthavn, Kina (PEK)

San Francisco internasjonale lufthavn, USA (SFO)

Schiphol lufthavn, Nederland (AMS)

Hvis vi tredobler antall mennesker med rene hender til 60 prosent, bremser vi potensielt smittsomme sykdommer med 70 prosent, skriver forskeren i studien.

Noen flyplasser er viktige enn andre

Forskerne kartla 120 flyplasser som de mener har størst påvirkning på spredning av smittsomme sykdommer. Et interessant funn er at flyplassene som påvirker spredning mest, ikke nødvendigvis var de travleste.

Forskerne bak studien peker på at flyplassene Narita i Tokyo og Honolulu på Hawaii, som rangerer på 46. og 117. plass i trafikkvolum, har større potensial til å spre sykdommer rundt verden enn større flyplasser. Dette er fordi flyplassene har direkteflyvninger til de største flyplassene i verden og at de har mange langdistanseflygninger.

Hvis det forekommer et sykdomsutbrudd, må man finne de 10 nærmeste flyplassene på listen av de 120 og få dem til å øke håndvaskingen blant passasjerene. Dette var den mest effektive metoden for å hindre spredning av sykdom, skriver forskerne i studien.

Ifølge Nicolaides er det mulig å forbedre håndvasking og hygiene blant passasjerene med å installere vasker bare til håndvask på forskjellige plasser og spesielt utenfor toaletter. Flyplassene kan også kartlegge områder der mennesker ofte er kontakt med objekter og vaske oftere der.

Referanser:

Nicolaides, C. Demetris, A. Cueto‐Felgueroso, L. González, C, M. Juanes, R. (2019). Hand‐Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network. Risk Analyse. doi:https://doi.org/10.1111/risa.13438

Powered by Labrador CMS