Annonse

Tropisk supertre skal sikre rent drikkevann

Dansk forsker har funnet opp en ny ekstrakt som bekjemper tarmparasitter. Løsningen er enkel, billig og kan hjelpe over en milliard mennesker som går rundt med ormer i tarmene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Moringa-treet kommer opprinnelig fra nordvest i India. (Foto: Wikimedia Commons)

Fra avføring til matvarer:

I mange u-land havner avføring med parasittegg i elver og sjøer. Folk kan bli syke av å drikke eller bade i vannet. Det brukes ofte urenset til vanning, slik at parasitteggene overføres til matvarer.

Fakta:

Det er ikke bare i u-land bønder bruker spillvann til vanning. I Italia, Spania og flere østeuropeiske land gjør man også det. Her kan egg fra bendelormer overføres til matvarer.

Fakta:

Moringa er et tre med mange forskjellige bruksmuligheter. Frøene kan brukes til å rense vann. Frøkapslene kan spises, bladene kan brukes som fôr, og treet kan brukes som brensel.

Tre ubehagelige typer:

Mita Eva Sengupta har studert egg fra tre typer parasitter:

Spolormer har infisert omkring 1,2 milliard mennesker på verdensplan. Én enkelt hunn kan legge 20 000 egg om dagen. Det gjør at det er store mengder parasittegg i omløp i naturen.

Piskeormer vever seg inn i tarmveggen, hvor den spiser av tarmvevet.

Hakeorm suger seg fast til innsiden av tarmveggen, hvor den drikker blod. En stor konsentrasjon kan føre til blodmangel.

Ofte er folk infisert med mer enn én type, noe som forsterker problemene.

700–800 millioner mennesker er infisert med enten piskeormer og hakeorm.

Det er mange årsaker til at leger alltid anbefaler at du drikker flaskevann når du reiser rundt i for eksempel Asia eller Afrika.

En av dem er parasittegg i drikkevannet.

Parasittene utvikler seg i tarmene, hvor noen av dem kan bli så tykke som en lillefinger og opp til ti centimeter lange. Andre suger blod fra tarmveggen din, mens en tredje type vikler seg inn i tarmveggen og spiser av tarmvevet.

I Vesten kan legene gi pasienten et middel som dreper ormene, men er du en fattig bonde i Afrika eller Asia, har du ikke den muligheten. Her kan parasittene leve lenge i tarmene dine og medføre en kraftig forringet livskvalitet og arbeidsevne.

– Noen pasienter kan få blodmangel. Parasittene kan også framprovosere en immunrespons eller forhindre næringsopptaket gjennom tarmveggen. Forskere har også sett sammenhenger mellom parasittene og nedsatt innlæringsevne. Krypene er et kjempestort problem i u-land, forteller Mita Eva Sengupta, som nettopp har forsvart sin doktoravhandling om dette emnet.

Skal bekjempes med ekstrakt

I avhandlingen foreslår Sengupta at problemet reduseres ved hjelp av et nytt ekstrakt han selv har utviklet.

Det er laget av et utbredt tropisk tre og får ormenes egg til å falle ned på bunnen i vann, slik at de ikke spres til matvarer.

– Parasittene smitter ikke bare når folk drikker forurenset vann. I mange land vanner man ofte med spillvann, slik at folk får dem i seg via rå matvarer som tomater og salat. Jeg har sett på hvordan parasitteggene oppfører seg i vann, og funnet en enkel måte å hindre at de overføres til matvarene, forteller Sengupta.

Har stor betydning

Sengupta har undersøkt hvor raskt eggene faller ned til bunnen, og hvor raskt de kan komme tilbake vannsøylen hvis det er strøm ved bunnen av for eksempel elven. Dette er viktig for vanningskanaler og renseanlegg.

Hvis eggene faller til bunnen, kommer de ikke inn i drikkevannet. Så jo raskere dette skjer, desto bedre.

Mita Eva Sengupta har også studert forskjellen på rent vann og skittent vann, der det er store mengder partikler som mudder, alger, planterester og mineraler. Faktisk virker det bare bedre når vannet er skittent.

– Vi visste ingenting om hvordan parasitteggene beveger seg i forskjellige typer vann. Renseanleggene skal redusere innholdet av næringsstoffer mest mulig, men de vet svært lite om hvordan smittestoffer, særlig parasittegg, påvirkes av rensingen. Derfor er det rom for forbedring, forteller Sengupta.

Raskere mot bunnen

I laboratorieforsøk har Sengupta funnet fram til en løsning som får eggene til å synke raskere.

Løsningen er det tropiske treet med navnet Moringa oleifera. Treet finnes overalt i den tropiske delen av verden, og en ekstrakt fra frøene binder sammen partikler i vannet, slik at de bunnfeller raskere.

Ekstrakten er lett å produsere: Man knuser frøkapslene, fyller dem i en brusflaske med vann og rister. Etter en filtrering gjennom et tøystykke er ekstrakten klar til å bli helt ut i forurenset vann.

Lett å lage

Parasittegg i vann med ekstrakten synker nesten dobbelt så raskt til bunnen.

– Mine forsøk viser at det er lett å lage ekstrakten, og at den fungerer veldig godt. En bonde kan tilsette den til oppsamlet vann som senere kan brukes til vanning. Ekstrakten er helt ufarlig, sier Sengupta.

Neste skritt på veien mot å hjelpe over en milliard mennesker med innvollsormer, er praktiske forsøk. Sengupta planlegger å dra til Ghana og overføre forsøkene til bønder der.

Doktorgradsavhandlingen er skrevet ved Københavns Universitets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi med økonomisk støtte fra blant annet EU.

Referanse:

Resuspension and settling of helminth eggs in water: Interactions with cohesive sediments, doi.org/10.1016/j.watres.2012.04.033 Water Research

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS