Annonse

Æææsj, det er ekkelt!

Ingen mennesker liker slim, sår og spy. Nå har engelske forskerne funnet ut hva avskyen er godt for.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det spiller ingen rolle om du er fra Norge eller Namibia. Folk fra hele verden reagerer nemlig på samme måte ved synet av slim, verk, lik og lus: De vrenger ansiktsfoldene nedover mot bakken, grøsser og uttrykker ordet æææsj på morsmålet.

Men hvorfor synes vi det er så ekkelt? Engelske forskerne tror det har med sykdom å gjøre. De fikk nemlig over 40 000 mennesker fra hele kloden til å rangere bilder av slim, folk, sår og skitt på en avskyelighetsskala.

Resultatet var ikke til å ta feil av. Jo mer fotografiet var relatert til sykdom, jo flere motbydelighetspoeng fikk det.

Bildepar

Forskerne hadde laget flere versjoner av det samme motivet, hvor den ene varianten hadde med sykdom å gjøre, mens den andre ikke hadde det. Dermed kunne de se om det var motivet eller sykdomstegnene som gjorde utslaget. Bilder som lignet kroppsvæsker, infeksjoner og parasitter skåret høyest.

"Folk flest syntes at bildene på høyresida var eklest. (Foto: Val Curtis, London School of Hygiene & Tropical Medicine)"

For eksempel var gulgrønt slim 61 prosent eklere enn blått slim. Ansiktet til en mann ble mer enn dobbelt så avskyelig da han så ut som om han hadde feber. Og selv om sår i utgangspunktet ble karakterisert som frastøtende, var betente flenger mye vemmeligere enn rene brannsår.

I tillegg viste det seg at jenter hadde lettere for å føle avsky. De reagerte negativt på flere bilder enn gutta, og syntes det var enda større forskjell på de ulike variantene av hvert fotografi. Følsomheten avtok imidlertid med årene.

Sikkerhet

Avsky er rett og slett en beskyttelsesmekanisme, mener forskerne. Vemmelsen sørger for at vi holder fingrene unna skumle parasitter og uhumske smittestoffer. Og jenter er ekstra skeptiske for å beskytte ungene. Etter hvert som fruktbarheten synker med alderen, blir det imidlertid ikke så viktig å unngå sykdom lenger.

- Menneskene som lett følte vemmelse overlevde nok lenger, og fikk flere friske barn, sier Dr Val Curtis fra London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Undersøkelsen er det første kvalitative beviset for at avsky oppstod som et varselsystem for potensielt skumle situasjoner.

(Og dessuten, at jentene ikke er pyser i det hele tatt, men derimot har et fabelaktig godt utviklet overlevelsesinstinkt.)

Og er du hypp på litt motbydelig atspredelse i hverdagen, kan du jo ta avskytesten selv. Den ligger nemlig fremdeles ute på BBCs nettsider, og tar ikke mer enn ti minutter.

Referanser:

V. Curtis, R. Aunger & T. Rabie, Evidence that disgust evolved to protect from risk of disease, Biology Letters

Lenker:

Ta avskytesten her
New Scientist: Disgust is good for you, shows study

Powered by Labrador CMS