Hva er hypokondri?

Det er lett å le av folk som klager over sykdommer de ikke har, men hypokondri er faktisk en egen sykdom.

Publisert

Hypokondri er en diagnose. Statens helsetilsyn sier blant annet følgende om sykdommen: “Det vesentlige kjennetegnet er vedvarende opptatthet av muligheten for å ha en eller flere alvorlige og fremadskridende somatiske lidelser.” Altså er man redd for å ha en sykdom man ikke har.

Redselen varer i minst et halvt år, og medisinske undersøkelser virker ikke beroligende. Man kan selv ha en anelse om at angsten er overdreven, men klarer likevel ikke å kontrollere den. Angsten fører ofte til store problemer, både hjemme og på arbeidsplassen.

Ekle symptomer

Symptomene er de samme som ved annen angst. Hjertet dundrer, adrenalinet pumper, magen kniper seg, det prikker i huden og brystet strammer seg til. Disse angstsymptomene oppfattes gjerne som tegn på alvorlig fysisk sykdom.

For en hypokonder blir selv normale eller trivielle problemer med kropp og helse tolket som foruroligende eller livsfarlige. Noen hypokondere lider av dysmorfofobi, som er en forestilling om at det er noe galt med deler av kroppen eller utseendet deres.