Svalbardrein (Rangifer tarandus platyrhynchus). Forskere mener reinsdyr i Arktis kan bli hardt rammet av klimaendringene.

Forskere: – Klimaendringer rammer reinsdyr på Svalbard

Reinsdyrene på Svalbard er blitt magrere på grunn av klimaendringene, mener forskere.

12.12 2016 13:42

Julenissen kan dermed få en utfordring hvis han skal rekruttere reinsdyr på Svalbard for å frakte gaver, påpeker nyhetsbyrået AFP.

En forskergruppe under ledelse av Steve Albon fra James Hutton Institute i Skottland har veid reinsdyr på Svalbard over en periode på 16 år. Vekten har minket 12 prosent i løpet av disse årene.

– Tatt i betraktning hvor viktig kroppsvekt er for reproduksjon og overlevelse, er dette potensielt svært mye, sier Albon.

Svalbard er ett av områdene i verden som er mest påvirket av den globale oppvarmingen. Varmere vintre fører til mer regn, som ofte fryser på bakken. Islaget gjør det vanskelig for reinsdyrene å få tak i mat.

Selv om isen skaper problemer, er det blitt flere reinsdyr de siste tiårene. Større konkurranse om maten kan også ha bidratt til vekttapet.

Forskerne tror det i Arktis framover kan bli flere og magrere reinsdyr, som vil risikere å dø i hopetall hvis is på bakken gjør det umulig å finne mat. 61 000 reinsdyr skal ha dødd på Jamalhalvøya i Sibir for to år siden på grunn av en slik hendelse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord