Bakgrunn: Husdyrvett for allergikere

Hvordan skal man forholde seg til husdyr når man er allergiker? Martinus Løvik har få enkle svar å komme med.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyere undersøkelser viser at barn som vokser opp på gårder har allergi bare halvparten så ofte som barn som ikke vokser opp på gård.

Tilvenning

Man spekulerer fremdeles på hvorfor, men det er mulig at tilvenningen til allergener fra dyrene kan spille en rolle, en annen faktor kan være at barn på gårder blir utsatt for en masse bakterier og urenhetet som barn som vokser opp i dagens klinisk rene hjem, der man til og med reklamerer for antibakterielle vaskemidler, forskånes for. Denne forskningen avfødte for noen år siden avisoverskriften “Skitt mot allergi”.

- Det er ikke akkurat noen akademisk måte å si det på, men journalisten hadde tatt poenget, ler Løvik, som forsøker å etterleve dette prinisppet på kontoret sitt. Der har støvet temmelig fritt spillerom blant stablene av bøker og papirer. Men hans laissez-faire-holdning til vanlig norsk husstøv gjelder ikke allergener.

- Når det gjelder katt, så er katteallergenet ganske spesielt på den måten at det er klebrig. Det setter seg på sko og klær, slik at man drar det med seg overalt. Det er masse katteallergener på skoler for eksempel, det er masse i kinosaler, det er masse av det overalt hvor det er folk, og litt overdrevet kan man si at det er like mye katteallergener i hjem hvor det ikke er katt som i hjem som har pus.

Allergisk på kino

- Man regner med at mange av dem som blir katteallergiske blir det selv om de ikke har katt selv, men bare møter allergenet på kino, skoler eller på besøk hos venner som har katt - eller ved besøk av venner som har med seg allergener hjemmefra, sier Løvik, som mener norske barnehager kanskje burde bli strengere med å tillate barn å trekke med seg allergener fra hjemmet inn i barnehagen.

Så er alt håp om å ha husdyr ute hvis man er allergiker?

- Dette er et vanskelig felt å gi råd på. Man må bare informere folk om hvordan feltet står, og fordelene og ulempene ved å ha husdyr. Å ha et kjæleyr kan ha en god psykologisk effekt på hele familien. Så man må veie økningen man får i livskvalitet mot risikoen for at allergien forverres og kanskje utvikler seg til astma, sier Løvik, som understreker at dette feltet er langt mer komplisert enn man gjerne tror. For selv klassiske allergikervennlige kjæledyr som gullfisker kan bli et problem, ettersom fiskematen ofte er laget av små rekedyr - og reker er den vanligste sjømatallergien. Det samme problemet oppstår med skilpadder, et annet klassisk allergikerdyr.

Komplisert bilde

Men det er nå likevel katter som er de vanligste kjæledyrene (eller “selskapsdyrene” som det heter når Løvik arbeider for WHO), og også de dyrene som utløser mest allergi. Men selv her er bildet komplisert.

- Det er en vanlig oppfatning at hankatter er ti ganger så ille som hunkatter, og det kan være fordi hankatter markerer revir og smører sine allergener overalt. Dessuten skal langhårede katter være verre enn korthårede. Slik kan man kanskje si at en korthåret norsk skogskatt av hunkjønn er det mest allergivennlige. Men dette er såpass usikkert at hvis jeg hadde en allergi ville jeg ikke tatt sjansen på å ha katt, sier Løvik.

Allergi kan nemlig bli progressivt verre hvis den provoseres. Dette betyr at selv om det kan gå bra i begynnelsen, kan man få svi i det lange løp. Løvik advarer også mot mus og rotter, som gjerne er mer allergene enn selv kattene.

- Det er også forskjell på hunderaser, men hvis man er allergisk mot en hund er sjansen for at man også bli allergisk mot den neste ganske stor, forteller Løvik.

For allergikeren er altså muligheten for å ha et trivelig pelsdyr ganske liten. Det arbeides med å utvikle bedre forebyggende medisiner, og å genmanipulere kjæledyr til de ikke bærer allergener. Inntil den dagen får allergikerne kanskje klare seg med husdyrene i denne testen

Powered by Labrador CMS