Oppvask for hånd sløser med vann og energi

Oppvaskmaskiner er ikke bare effektive, arbeidsbesparende og snillere mot huden. De sparer også miljøet. Enkelte mennesker som vasker opp for hånd bruker nemlig uforståelig store mengder varmt vann.

Publisert

Oppvaskteknikk varierer mye fra person til person. Noen mennesker er med på å sende miljøet ned i sluken når de rengjør kjøkkenets redskaper for hånd.

De er nemlig i stand til å bruke mer enn ti ganger så mye vann, og dobbelt så mye energi som en moderne og økonomisk oppvaskmaskin. Noen kan faktisk finne på å bruke over 300 liter vann på én oppvask, skal vi tro en tysk professor.

Vitenskapelig oppvask

Husholdningsteknologen og professoren Rainer Stamminger ved universitetet i Bonn i Tyskland mener folk bør begynne å tenke over oppvaskvanene sine.

I en undersøkelse fikk han 75 frivillige fra sju europeiske land til å vaske 140 potter, tallerkener, glass og bestikk - en typisk daglig oppvaskmengde fra en familie på fire.

På forhånd hadde professoren og kollegaene griset til oppvasken med syv vanlige matprodukter, inkludert havre, spinat og egg. De lot griseriet stå og tørke og stivne i to timer før forsøkskaninene tok oppvaskbørsten fatt.

345 liter

Stamminger tok opp vaskingen på video, og overvåket forbruket av vann, energi og såpe. Han ble overrasket over den store variasjonen.

- Det er en veldig stor spredning: fra 15 liter til 345 liter vann. Folk vasker opp slik de har lært det i oppveksten, sier han.

Standardforbruket for en europeisk vaskemaskin er mellom 12 og 20 liter vann.

Dobbelt så mye energi

Hvordan man arbeider seg gjennom oppvasken er en individuell sak heller enn noe som karakteriserer et land eller en region, men danskene hadde en tendens til å bruke mindre vann enn franskmenn, for eksempel.

Tyskerne og britene vasket opp mer økonomisk enn sine spanske og tyrkiske kollegaer, men spanjolene produserte de reneste tallerknene. Britene og irene var raskest.

De som tar oppvasken for hånd bruker gjennomsnittlig 2,4 kWh energi, og dette er dobbelt så mye som oppvaskmaskinene. Energiforbruket i undersøkelsen varierte fra like under 2 kWh til mer enn 12 kWh. I dagens situasjon med høye strømpriser kan det kanskje være litt å spare?

Tidkrevende

Mindre enn 15 prosent av de som var med på undersøkelsen klarte å få tallerkenene like rene som de ville blitt i en maskin. Mye vann og såpe garanterer nemlig ikke at produktet blir skinnende rent.

Gjennomsnittlig brukte vaskerne 1,5 timer og 88 liter vann for å få unna stabelen med oppvask, i følge undersøkelsen.

Stammingers anbefaling til deg uten den vidunderlige oppvaskmaskinen er to vannbad: Ett med varmt vann og såpe, og det andre med kaldt skyllevann for å spare energi. Det er også viktig at du ikke lar matrestene tørke, og at du legger oppvasken i bløt før du setter i gang.

Vaskemaskinforsker

Hvordan miljøregnestykket ser ut når det er korrigert for energien som trengs for å produsere og transportere en oppvaskmaskin, i tillegg til de negative miljøeffektene av en vaskemaskin som er blitt søppel, vites ikke.

Det bør nevnet at Stamminger blant annet har vært utviklingssjef for vaskemaskiner hos Electrolux, og sitter som visepresident i den europeiske sammenslutningen av fabrikanter av husholdningsapparater; CECED.

Undersøkelsen er gjort i samarbeid med ITS Testing & Research Centre i Milton Keynes i Storbritannia.

Stamminger skal også holde en pressekonferanse for å avsløre flere detaljer om oppvask og oppvaskmaskinens utbredelse.

Lenker:

University og Bonn: Doing the dishes for science
Nature: Doing the dishes wastes water