Kunstig nese sniffer som en hund

Forskere har 3D-printet en kopi av en hundenese som etterligner hundens lukteteknikk. De håper den etter hvert kan brukes til å sniffe etter narkotika og eksplosiver.

Publisert

Dagens luktdetekorer kan forbedres betraktelig dersom de utstyres med en sniffemekanisme, ifølge forskere.

Hunder har nemlig en helt spesiell teknikk der de nærmest griper tak i luktene rundt dem. Du kan se nesa i aksjon i videoen øverst i artikkelen. Lenger ned på siden kommer en lengre video med en mer detaljert forklaring.

– Hundens effektivitet når det gjelder å trekke til seg luft er en av grunnene til at den er en så utrolig god kjemikaliesamler, sier Matthew Staymates ved National Institute of Standards and Technology i USA.

Det er slik forskere sier at hunder har god luktesans. Og det skyldes altså ikke bare følsomme nesebor, men også riktig teknikk for å få luktene til å komme til nesa i det hele tatt.

Staymates og kollegaene har laget en kopi av en nese fra en labrador ved hjelp av en 3D-printer. Denne snuten kan kobles på en luktdetektor og forbedre ytelsen betraktelig. Mer enn ti ganger bedre, hevder de.

«Sammenlignet med kontinuerlig å trekke inn luft (som er vanlig for en luktdetektor), førte sniffing til en 16 gangers forbedring i å påvise eimen av TNT», skriver tidsskriftet Scientific Reports i en pressemelding.

Her kan du se Staymates forklare hvordan hunden lukter (Video: National Institute of Standards and Technology):

Referanse:

Matthew E. Staymates mfl: Biomimetic Sniffing Improves the Detection Performance of a 3D Printed Nose of a Dog and a Commercial Trace Vapor Detector. Scientific Reports, desember 2016, doi: 10.1038/srep36876.