Studier som viser at kvinner over 50 får lavere risiko for hjerteinfarkt om de tar hormontilskudd, har ikke fått tilstrekkelig oppmerksomhet i media, mener norsk professor. (Foto: Shutterstock/NTB/Scanpix)
- Mange flere kvinner kan trygt bruke hormontilskudd
Kvinner får økt risiko for hjerteinfarkt etter overgangsalderen fordi østrogennivået synker. Flere kan trygt ta hormontilskudd, men mediene har skapt en unødvendig frykt, sier professor.
Unge kvinner har mye lavere risiko for hjerteinfarkt enn menn. Hva kommer det av? Jo, en av årsakene er at hormonet østrogen beskytter hjertet. Østrogen gir kvinner et fortrinn fremfor menn når det gjelder risiko for å rammes og dø av hjerteinfarkt, frem til en viss alder.
– Østrogen fører til et gunstigere innhold av fett i blodet, med mer av det sunne kolesterolet og mindre av det usunne kolesterolet, forklarer professor emeritus Ole-Erik Iversen ved Universitetet i Bergen til forskning.no.
Høyt kolesterolnivå av den farlige sorten er en av risikofaktorene for hjerteinfarkt, i tillegg til overvekt, røyking og diabetes 2.
Dobbel risiko for hjerteinfarkt uten østrogen
Men når kvinner kommer i overgangsalderen, synker østrogenproduksjonen markant. Det fører til ugunstige endringer av sammensetningen av fettstoffer i blodet.
Dermed øker risikoen for hjerteinfarkt relativt sett mer blant kvinner over 50 år, enn blant menn i samme alder. Faktisk er det totalt sett flere kvinner som rammes av hjerteinfarkt enn menn, men det er først i høy alder kvinner rammes.
Yngre kvinner som får fjernet eggstokkene før menopausen, på grunn av kreft eller for å unngå kreft, får doblet risiko for hjerteinfarkt, fortalte Iversen i et foredrag om hormoners betydning for hjerte-karsykdom på et seminar om kvinner og hjertesykdom.
For 15-20 år siden tok mange norske kvinner hormontilskudd mot plager i overgangsalderen. Men i 2002 kom en studie som skapte sjokkbølger. Konklusjonen i den såkalte WHI-studien, var at risikoen ved tilskudd var større enn nytten.
Medieoppslag i tabloidpressen advarte mot hormontilskudd, fordi studien viste at disse kvinnene var mer utsatt for brystkreft.
– I ettertid kan vi slå fast at dette var en falsk østrogenalarm, som dessverre fikk altfor stor negativ oppmerksomhet i mediene, sier Iversen, som i en årrekke har forsket på kvinnehelse og hormoner ved Kvinneklinikken i Bergen.
Medieoppslagene skapte en uønsket og unødvendig frykt blant norske kvinner mot å ta hormontilskudd, i årene etter overgangsalderen blant kvinner, mener han. Bruken av hormonerstatning sank.
En studie fra 2003 viste at 26 prosent av norske kvinner brukte hormontilskudd mot plager i overgangsalderen.
Studien som skapte medieoppslag om at hormontilskudd ikke var verdt risikoen, hadde en rekke svakheter, ifølge Iversen.
Annonse
– Det var ingen forskjell i dødelighet av kreft mellom de to gruppene, selv om forekomsten av brystkreft var større blant dem som tok hormoner, påpeker han.
Grunnen er at ni av ti som får brystkreft, overlever.
Gjennomsnittsalderen på kvinnene var dessuten så høy som 63 år, som er betydelig eldre enn dem som vanligvis vurderer å bruke hormoner mot plager i overgangsalderen, kvinner rett over 50.
Grunnen til at deltakerne hadde så høy snittalder, var at de måtte lete bredt for å få så mange som 16 000 deltakere. Halvparten tok tilskudd, og resten var kontrollgruppe.
– En annen viktig forskjell i studien ble underkommunisert. Langt færre fikk tarmkreft blant dem som tok tilskudd, understreker Iversen.
Tarmkreft er en langt alvorligere kreftform enn brystkreft, fordi færre overlever.
Studien viste dessuten ingen økt risiko for blodpropp blant de som tok hormoner, men det fikk ikke medieoppslag.
Ny studie fikk langt mindre oppmerksomhet
I 2012 kom en ny studie fra Danmark, som modererte risikoen ved hormontilskudd. Her var deltakerne i 50-årsalderen.
Den viste at østrogen beskytter mot hjerteinfarkt.
– De som ikke får hormonbehandling, har økt risiko for hjerteinfarkt, understreker Iversen.
Men den fikk på langt nær de samme oppslagene i mediene.
Annonse
– Det må være fordi tabloidmediene er mest interessert i å slå opp det som er negativt, sier Iversen til forskning.no.
Iversen mener kvinner som har plager i overgangsalderen, som hetebølger og lignende, trygt kan ta hormontilskudd fra de er 50-52 år og i en femårsperiode.
– Så kan de ta en pause og slutte for å se om de fortsatt har plager, og så eventuelt begynne igjen, sier Iversen.
Riktignok mener han også at bruken av hormontilskudd nok var for høy, særlig blant mange kvinner over 60 år, for 20 år siden.
– Den var nok unødvendig høy da, men nå er det nok for få som har plager, som tør å ta tilskudd, mener han.
Referanse:
Nytt om kvinnehjertet – fra mors liv til 80+. Seminar for helsepersonell og forskere. Folkehelseinstituttet, 7. juni.