Et tillitsvekkende funn

Mistenksom? Ny forskning tyder på at en dose av stoffet oksytosin gjør deg tillitsfull.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis en av framtidas bilselgere ber deg ta en liten sniff av ei flaske før han viser deg kjerra, er det grunn til å være mistenksom. Sveitsiske forskere har nemlig funnet ut at en sprut med stoffet oksytosin i nesa får folk til å stole mer på sine medmennesker.

To viktige saker

Både tillit og oksytosin er allerede viktige ingredienser i livene til mennesker og mange dyr. Tillit finnes på alle plan i hele samfunnet vårt, og mye tyder på at den er helt nødvendig for økonomi, politikk og sosial omgang.

Oksytosin er et hormon som kroppen bruker. Hos jenter har stoffet en finger med i spillet både under fødsel og produksjon av melk. Flere tidlige forsøk har også vist at oksytosin er nødvendig for at hunn- og hanndyr skal finne sammen, pare seg og ta seg av avkommet sitt.

Disse undersøkelsene gav Michael Konfeld og kollegaene hans fra Universitetet i Zürich en mistanke om at det var en sammenheng mellom tillit og oksytosin. Dermed satte de like godt opp et forsøk for å finne ut om stoffet virkelig kunne forandre folks tillit.

Pengespill

Den dobbeltblinde testen gikk rett og slett ut på at frivillige forsøkspersoner skulle plassere virkelige penger i hendene på et menneske de ikke kjente. Forsøket var laget slik at denne investeringen økte beløpet de to hadde.

Men det var personen som hadde lånt pengene som fikk hele gevinsten i hendene. Dermed var utlåneren avhengig av at låneren var en real type. En ærlig låner ville komme tilbake og dele potten. Men hvis låneren valgte å stikke av med hele utbyttet selv, satt utlåneren igjen med ei tynnere lommebok.

Før spillet begynte måtte både lånere og utlånere sniffe inn en dusj med nesespray. Halvparten av gruppa fikk en dose oksytosin, mens resten fikk placebo - altså et narrestoff.

Etter at leken var over, viste det seg at utlånere med oksytosin i hjernen investerte betydelig mer penger i de ukjente lånerne.

Men gjorde virkelig stoffet utlånerne mer tillitsfulle, eller ble forsøkspersonene bare mer vågale med oksytosin i hodet? Eller kanskje de blir snillere og mer oppsatt på å dele?

Trolig tillit

Etter flere forsøk for å komme til bunns i saken, heller forskerne mot at stoffet virkelig vekker tillit.

De frivillige måtte for eksempel prøve seg på et testscenario hvor låneren var byttet ut med en datamaskin. Sjansen for å tjene penger var like stor i dette forsøket, men utlånerne visste at resultatet ble bestemt av tilfeldige utfall fra maskinens side.

I Norge bruker vi 11 600 kroner per innbygger til forskning hvert år. I Sverige bruker de 15 100 kroner og i Danmark 14 000 kroner. Tall fra NIFU for 2015 (Foto: Colourbox)

I dette tilfellet hadde oksytosinet ingen effekt. Dermed virket det ikke som om stoffet forandrer tilbøyelighetene til å ta sjanser.

Det virket heller ikke som om nesedusjen gjorde folk snillere. Oppførselen til de som lånte penger så nemlig ikke ut til å forandre seg noe videre, verken med eller uten oksytosin. Dermed konkluderer Kosfeld og kollegaene med at oksytosin faktisk gjør oss tillitsfulle.

Forskerne tror hjernen også lager stoffet selv, hvis den oppfatter ytre tegn på at noen er til å stole på.

Og bruken?

Nå tenker du kanskje at dette er skummel kunnskap som kan bli til lumske våpen i hendene på sleipe selgere og politiske utskudd. Vel, trikset er nok i bruk allerede, kommenterer Antonio Damasio i Nature.

Sannsynligvis får moderne markedsføringsteknikker hodene våre til å svømme i oksytosin alt i dag, ritkgnok via omveien som noen ytre tegn utgjør.

Men stemmer det virkelig at stoffet får oss til å stole på omverdenen, kan kunnskapen kanskje brukes til å behandle folk som har vanskeligheter med akkurat dette. Det finnes nemlig flere lidelser som gjør tilliten til andre faretruende stor eller alt for liten.

- Uansett, avslutter Damasio, har forskningen bidratt med verdifull innsikt i nevromodulatorenes rolle i oppførsel som involverer egne valg.

Referanse:

M. Kosfeld, M. Heinrichs, P. J. Zak, U. Fischbacher & E. Fehr, Oxytocin increases trust in humans, Nature, Vol. 435, 2 June 2005, p. 673 - 676.

Powered by Labrador CMS