I fremtiden kan læringsalgoritmer hjelpe oss med å diagnostisere sykdommer og risikofaktorer som leger ikke klarer å se.

Kunstig intelligens kunne forutse livsfarlige hjerteinfarkt

Dataprogrammet var mye mer treffsikker enn leger.

Vil du vite når du skal dø? Vil du vite hvordan?

De fleste av oss vil ikke vite.

For hvor engstelig for biler og veier hadde du ikke blitt, om du fikk vite at du skal dø i en bilulykke? Eller om du får vite at du skal dø om noen år. Hva tenker du da? Blir du rolig og fattet? Får du panikk og tenker på alt du ikke har gjort?

– Det er et eldgammelt spørsmål. I den gamle greske kulturen pleide de å spørre orakelet i Delphi om når de skulle dø. I dag har vi en endeløs fascinasjon med det å vite når vi skal dø. Det er overalt i Hollywood-filmer, i litteraturen og til og med i vitenskapen, sier professor i medisinsk etikk, Arthur Caplan ved New York University, i en video på nettstedet Medscape, gjengitt i The Irish Times.

Kunstig intelligens og hjerteinfarktet

Men hva om du kunne få vite om og når du skulle få et hjerteinfarkt?

Fremskritt innenfor kunstig intelligens gjør det nå nemlig mulig å forutse både om og når et hjerteinfarkt vil inntreffe.

– Teknologien kan revolusjonere de kliniske avgjørelsene som må tas. Den kan øke sjansen til å overleve plutselige hjerterytmeforstyrrelser, som er en av medisinens største og dødeligste mysterier, skriver forskerne fra John Hopkins University i en pressemelding.

Så etter arr på hjertet

Den kunstige intelligensen fikk se gjennom bilder av syke hjerter.

Dette er en såkalt læringsalgoritme, der et dataprogram blir fôret med mengder av informasjon. Siden datamaskiner klarer å gå igjennom informasjonen fortere enn oss mennesker, klarer de også å finne sammenhenger vi ikke klarer å se.

I dette tilfellet skulle dataprogrammet se etter arrdannelser på hjertet.

Slikt arrvev kan peke på at noe er alvorlig galt.

Det å påvise arrvev på pasienter før de får alvorlig sykdom, kan være med på å redde liv. De med arrvev på hjertet har nemlig dårligere leveutsikter enn de uten, ifølge en pågående studie fra St. Olavs hospital.

Ved å finne ut hvem som har arrdannelser som kan bli farlige, kan legene være oppmerksomme på de rette pasientene.

– Det er pasienter der ute med lav risiko for akutt hjerteinfarkt, som får med seg defibrillatorer de ikke trenger. Så er det høy-risiko pasienter som ikke får behandlingen de trenger og som kan dø i sin beste alder, sier Natalia Trayanova, som er en av forskerne bak studien, i pressemeldingen.

Kan finne ut når det skal slå til

Den kunstige intelligensen ser mønstre vi mennesker ikke klarer å få med oss.

Forskerne trente den opp i å lære fra pasientjournaler og 22 ulike faktorer som alder, vekt, etnisk bakgrunn og medisinbruk.

Den kunstige intelligensen brukte all kunnskapen til å gjøre en nøyaktig vurdering av når pasienten har størst risiko for å få et hjerteinfarkt i løpet av de neste ti årene, ifølge forskerne.

Algoritmen var mye mer treffsikker enn legene på alle punkter. Det viste også tester på pasienter fra 60 forskjellige helsesentre på ulike steder i USA.

Pasientene hadde ulike sykdomshistorier og hjerteproblemer, men algoritmen var fortsatt treffsikker.

Derfor mener forskerne at denne teknologien kan brukes overalt.

Vi stoler på legen

Selv om kunstig intelligens kan være til hjelp for - og i noen tilfeller være bedre enn - leger og sykepleiere, stoler vi mennesker fortsatt mest på den ekte legen. Det viser en studie fra Danmark.

Ville du helst dratt på et sykehus hvor en kunstig intelligens stilte diagnosen, eller dit en lege som gjorde det?

Over 1000 dansker ble stilt dette spørsmålet. De svarte at sykehuset hvor en ekte lege gjorde jobben, var mer fristende.

– Hvis vi skal ta i bruk kunstig intelligens i offentlig sektor, må vi ta med slike ting i betraktningen, sa Thomas Ploug, en av forskerne bak den danske studien.

Kilder:

Dan Popescu m.fl. Arrhythmic sudden death survival prediction using deep learning analysis of scarring in the heart, Nature cardiovascular research, 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS