Ser seg selv utenfra

For første gang i historien har forskere framprovosert ut av kroppen-opplevelser under kontrollerte forhold. Dette er av stor interesse for fagfelt fra nevrologi til teologi, og kan få store konsekvenser for virtual reality-teknologi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ut av kroppen-opplevelse er en følelse av å forlate sin egen kropp og se seg selv fra utsiden.

Det er en tilstand som for eksempel kan inntreffe når hjernen har problemer (som under epileptiske anfall og slag), eller som følge av narkotikabruk.

Slike opplevelser er ikke så uvanlige som man skulle tro. Noen, som den tidligere parapsykologen (nå skeptikeren) Susan Blackmore, mener at mellom 15 og 20 prosent av den britiske befolkningen har en ut av kroppen-opplevelse i løpet av livet.

Diskutert tema

- Ut av kroppen-opplevelser har fascinert menneskeheten i tusenvis av år. Opplevelsene har reist viktige spørsmål om forholdet mellom menneskekroppen og bevisstheten vår, og har vært diskutert mye i teologi, filosofi og psykologi, sier Henrik Ehrsson.

Han er nevrolog og arbeider ved University College London (UCL).

- Men selv om slike opplevelser har blitt rapportert i et antall kliniske tilstander, forblir det nevrologiske grunnlaget uklart, sier Ehrsson.

Dette har han nå gjort noe ved, gjennom å framprovosere denne typen opplevelser i et grundig kontrollert forsøk. Dette er første gang et slikt forsøk har vært gjennomført med friske forsøkspersoner.

Inne-i-kroppen-opplevelser

Ideen stammer fra en innskytelse Ehrsson hadde da han var student.

Han lurte på hvordan man ville oppfatte det dersom man kunne flytte øynene sine ut av kroppen og observere seg selv utenfra. Ville “selvet” bli med øynene, eller forbli i kroppen?

Ved kløktig bruk av små skjermer plassert rett foran forsøkspersonens øyne, som viste bilder tatt av et kamera plassert bak deltageren, klarte man skape en opplevelse av å se seg selv bakfra.

Deltagerne fortalte at de hadde opplevd å sitte bak sin fysiske kropp, og sett den utenfra. Selvet fulgte altså med øynene. En ekte ut av kroppen-opplevelse, med andre ord.

- Bisarr opplevelse

- Dette var en bisarr, fascinerende opplevelse for deltagerne - det føltes helt virkelig for dem, og var ikke nifst. Mange av dem fniste og sa “dette er så sært”, sier Ehrsson.

Forskerne gjennomførte flere eksperimenter med å berøre både den ekte kroppen og den illusoriske.

"Gjennom brillene ser forsøkspersonen sitt eget bakhode, fra kameraets synsvinkel. Han ser også en plastpinne som beveger seg mot et punkt like under kameraet, mens hans eget bryst blir berørt på det korresponderende punktet."


 

Ehrsson mener noe av det nyttige ved å studere ut av kroppen-opplevelser er å studere mekanismene som gis oss opplevelsen av å være inne i kroppene våre. Dette er nemlig viktig for hvordan vi oppfatter oss selv.

Det kan også ha praktiske anvendelser. Ut av kroppen-opplevelser er projeksjoner, og dersom vi kan kontrollere disse projeksjonene, kan det få enorme konsekvenser for virtual reality-teknologi.

Referanser:

H. Henrik Ehrsson; The Experimental Induction of Out-of-Body Experiences; Science; vol 317; 24. august 2007.

Bigna Lenggenhager, Tej Tadi, Thomas Metzinger, Olaf Blanke; Video Ergo Sum: Manipulating Bodily Self-Consciousness; Science, vol 217; 24. august 2007.

Powered by Labrador CMS