Annonse

Når hjernen skifter side

Hjernen er endret hos voksne venstrehendte som ble tvunget til å skrive med høyre hånd som barn. Forskerne kjenner fortsatt ikke konsekvensene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Unge hjerner endrer seg når de skriver med en annen hånd. Kanskje kan den kunnskapen brukes når man planlegger andre aktiviteter for unge. (Foto: Kate Ter Haar)

Fakta om venstrehendte

Man regner med at en av ti mennesker verden over, på tvers av kulturer, er venstrehendte.

Forskere vet fortsatt ikke hvordan gener, miljø og eventuelt andre faktorer påvirker hvilken hånd man foretrekker å bruke.

En gang var det bare én riktig hånd å skrive med: den høyre. Derfor fikk «keivhendte» beskjed på å ta pennen i den andre hånden slik at de kunne lære å skrive skikkelig.

I dag kan man le litt av den gamle skolen, som fremdeles finnes i visse land. Men den lille og tilsynelatende uskyldige manøveren med å skifte pennen fra venstre til høyre hånd kan faktisk sette dype og varige spor i barnas hjerner.

Det avslører ny forskning med hjelp av hjerneskanninger utført med MR, magnetresonsans, av en overlege på Hvidovre Hospital i Danmark.

– Forskningen vår viser at det slett ikke er mulig å bli «virkelig» høyrehendt.

– I stedet tilpasser hjernen seg den nye oppgaven ved at noen områder blir mindre i de dype kjernene langt inne i hjernen. Det er svært overraskende og svært spennende, konstaterer overlege Hartwig Siebner, som har stått i spissen for undersøkelsen som forskningsleder på Danish Research Centre for Magnetic Resonance (DRCMR) på Hvidovre Hospital.

Unge hjerner er lette å påvirke

Dype kjerner inneholder et vell av viktige nerver i hjernen, men kunnskapen vår om dem er ikke særlig detaljert. Derfor kan ikke forskerne si noe om hva det betyr at de dype kjernene er mindre hos folk som er blitt tvunget til å skrive med feil hånd.

– Man kan være betenkt og si at dette er en form for hjerneskade, men det tror jeg ikke på.

– Det er antagelig mest et tegn på at hjernen i unge år er sensitiv og åpen overfor påvirkning, forteller Siebner, som også er klinisk professor i nevrologi ved Københavns Universitet.

Kan ende med å påvirke undervisning i skolen

Selv om vitenskapen fremdeles ikke helt kjenner betydningen til de dype kjernene, er Siebner likevel begeistret over å tenke på de mulige perspektivene av undersøkelsen.

– Det er jo utrolig spennende at noe man gjør som barn, avspeiler seg i hjernen tiår senere.

– Det reiser spørsmålet om vi gjør endringer på skolen og tilrettelegger undervisningen i idrett og musikk på en måte som gjør at hjernestrukturen tilpasser seg på den optimale måten. Det kunne være en retning å gå for forskningen, sier han.

Forskerne er gått i gang med å undersøke om tvungne høyrehendte også har endringer i hjernebarken og ikke bare i de dype kjernene.

75 høyre- og venstrehendte

Undersøkelsen er gjennomført på 34 mennesker ble tvunget til å skifte fra venstre til høyre hånd. De ble sammenlignet med 18 venstrehendte og 23 høyrehendte, både menn og kvinner i 20-50-årsalderen.

Forsøket er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Neuroscience.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse og lenker

Nurture versus Nature: Long-Term Impact of Forced Right-Handedness on Structure of Pericentral Cortex and Basal Ganglia; Journal of Neuroscience; March 3, 2010, 30(9):3271-3275, 3271; DOI:10.1523/JNEUROSCI.4394-09.2010

Hartwig Siebners profil (DRCMR)

MR-skanning (DRCMR)

Powered by Labrador CMS