Anfall av blått og rødt

Blinkende blått og rødt gir lettere epilepsianfall enn andre farger, og epileptiske hjerner er mer følsomme for kaos, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"I 1997 fikk flere hundre japanske barn epilepsianfall etter å ha sett en Pokemon-episode på TV. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Fakta om epilepsi:

Epilepsi er en samlebetegnelse på sykdommer og skader i hjernen med tendens til anfallsvis opptreden av funksjonsforstyrrelse.

Funksjonsforstyrrelsen er forårsaket av unormale elektriske utladninger i hjernen.

Rundt 0,7 prosent av Norges befolkning har epilepsi, og man regner med at rundt 5 prosent av befolkningen har hatt et epileptisk anfall i løpet av livet, uten at dette representerer varig epilepsi.

Et epileptisk anfall kan utløses hos alle mennesker under spesielle påvirkninger, som for eksempel ved spesielle sykdomstilstander eller forgiftninger.

Det er bare i de tilfellene hvor den primære årsak er lokalisert til hjernen, at tilstanden kalles epilepsi.

Hos pasienter med epilepsi vil anfallshyppigheten variere meget fra pasient til pasient – fra noen få anfall i hele pasientens levetid til over 100 om dagen

Et epileptisk anfall kan i mange tilfeller henføres til spesielle anfallsutløsende forhold. De viktigste er søvnmangel, stort alkoholinntak, psykisk stress og flimrende lys.

Kilde: Store Norske Leksikon

Forskere har funnet ut at epileptiske hjerner er mer avhengige av at omgivelsene er velorganiserte. De har også funnet ut at visse blinkende farger har større sjanse for å forårsake anfall.

Studien er publisert i det nettbaserte open access-tidsskriftet PLoS ONE.

Anfall av Pokemon 

I 1997 fikk flere hundre japanske barn epilepsianfall mens de så en episode av den populære serien Pokemon. Det ble senere slått fast at anfallene var forårsaket av en scene med blinkende og fargerike skjermbilder. 

Det samme hendte da en reklamefilm for De olympiske leker i London i 2012 mottok en storm av klager fra folk som mente de hadde fått epileptisk anfall av den.

Ny forskning viser at det kan ha vært fargene rødt og blått som gjorde utslaget. 

- Takler kaos bedre

En studie ledet av professor Joydeep Bhattacharya ved Goldsmiths University of London har undersøkt hjernerytmer og lysfølsomhet hos både epileptiske og friske hjerner.

Studien viser at ikke-epileptiske hjerner takler kaos, og det at en prosess ikke følger et bestemt mønster, bedre enn epileptiske hjerner.

Forskerne mener epileptiske hjerner er mer avhengige av orden, noe som gjør dem mer utsatt for hyper-stimulering.

- Friske hjerner mer komplekse

Professor Bhattacharya sier i en pressemelding at disse funnene støtter teorien om at en frisk hjerne er mer kompleks enn en sykelig en.

Likevel legger han til at det må gjøres mer forskning på dette før funnene kan benyttes i diagnostisering og behandling.

Referanse:

Mayank Bhagat et. al., Investigating neuromagnetic brain responses against chromatic flickering stimuli by wavelet entropies, PLoS ONE 4(9), September 2009.

Powered by Labrador CMS