Helt fritt kan hun kanskje ikke bevege seg, men i hvert fall friere enn med dagens MEG-skannere. (Foto: Wellcome)

Med hjerneskanner i hjelmen

Forskere håper den nye oppfinnelsen kan revolusjonere hjerneforskningen.

Den minner litt om de første bærbare datamaskinene og de første mobiltelefonene, de som ikke var spesielt bærbare eller mobile i det hele tatt.

Men denne hjerneskanneren er i hvert fall veldig mye mindre enn byggverkene som er i bruk i dag. Og den gir forskerne muligheten til å studere hjerneaktiviteten mens forsøkspersonen er i bevegelse.

Hodeplagget er en såkalt MEG-skanner som ved hjelp av et magnetometer kartlegger hjerneaktiviteten ved å måle magnetfeltene som lages av de elektriske signalene i hjernen.

Prototypen på den avanserte hjelmen ble publisert i tidsskriftet Nature denne uka.

Barn og bevegelseshemmede

I nåværende MEG-skannere må hjernen og hodet holdes helt i ro. Forskerne håper oppfinnelsen kan revolusjonere hjerneavbildingsfeltet.

Bordtennis egner seg ikke så godt i eksisterende hjerneskannere. (Foto: Wellcome)

– Skanneren vår kan bæres på hodet som en hjelm. Det betyr at folk kan utføre oppgaver mens de beveger seg fritt rundt, sier professor Gareth Barnes ved The Wellcome Trust Centre for Neuroimaging i London.

– Vi kan nå studere hjerneaktiviteten hos folk som inntil nå har vært veldig vanskelig å skanne, sier Barnes i en pressemelding.

Han navner barn og pasienter med bevegelseshemminger som eksempler.

I videoen under kan du se hvordan forskerne promoterer oppfinnelsen sin. (Via ZME Science)

Referanse:

Elena Boto, Gareth Barnes mfl: Moving magnetoencephalography towards real-world applications with a wearable system. Nature, mars 2018, doi: 10.1038/nature26147. Sammendrag

Powered by Labrador CMS