Hjernen lagrer i søvne

Når vi sover, jobber hjernen med å velge ut hva den skal lagre. Først og fremst beholder den slikt som vi vet kan bli nyttig i fremtiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)"

Det viser en studie gjort av forskere ved Lübecks universitet i Tyskland.

Artikkelen er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet The Journal of Neuroscience.

- Resultatene våre viser at sortering av minner i søvne består av en grunnleggende utvelgelsesprosess som avgjør hvilke biter av informasjon som sendes til langtidslagring.

- Funnene våre indikerer også at det først og fremst er informasjon som er relevant for fremtidige behov som velges ut for lagring, sier Jan Born, studiens hovedforfatter, i en pressemelding.

Utenatlæring og kortspill

191 frivillige deltagere var med på forskernes eksperimenter. I det første ble en gruppe bedt om å lære førti ulike ord utenat.

I det neste spilte en annen deltagergruppe et kortspill som går ut på å huske ulike kortkombinasjoner, og de øvde også på å huske forskjellige rytmer som de skulle banke i bordet.

I begge gruppene ble halvparten av deltagerne fortalt at de skulle testes om 10 timer, selv om alle sammen faktisk skulle testes på hvor godt de husket det de hadde drevet med.

Noen av deltagerne fikk lov til å sove i dette tidsrommet, og det var også de som gjorde det best på hukommelsestesten. Men det vare bare de som både visste at de skulle testes og fikk lov til å sove som gjorde det svært bra.

Hjernen jobber i søvne

Deltagerne som fikk lov til å sove fikk også hjernene sine analysert med en EEG-maskin. EEG, eller elektroencefalografi, er en metode registrerer den elektriske aktiviteten i hjernen.

Undersøkelsene avdekket at deltagerne som visste at de skulle testes hadde høyere hjerneaktivitet mens de sov enn de som ikke visste om testen.

- Jo mer hjerneaktivitet de sovende deltagerne hadde, jo bedre gjorde de det også på hukommelsestesten, avslutter Born.

Permanente endringer i hjernen

Ståle Pallessen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, sier det er velkjent at søvn og hukommelse henger tett sammen, og at hjernen konsoliderer hukommelse i søvne. 

- Med konsolidering mener vi at det skjer permanente strukturelle endringer i hjernen som danner grunnlaget for hukommelse. Det vil si at det blir permanente forandringer i forbindelser mellom nerveceller.

Han forteller at dette skjer både når vi sover og når vi er våkne, men at mange forskere mener det skjer i høyere grad når vi sover, fordi prosessen da ikke blir forstyrret like mye. 

Lidelser som ødelegger søvnkvaliteten, som for eksempel søvnapné, kan dermed gå utover både hukommelse og læring.

Søvnapné, eller snorkesyke, betyr at man får nattesøvnen avbrutt gjentatte ganger fordi man ikke får puste. 

- Det er blant annet bevist at folk med søvnapné scorer dårligere enn andre på en del kognitive tester, avslutter Pallessen. 

Kognitive tester måler det som har å gjøre med fornuft, tenkning og oppfatning. 

Referanse: 

Jan Born et. al., Sleep Selectively Enhances Memory Expected to Be of Future Relevance,The Journal of Neuroscience, 2. februar 2011 (sammendrag)

 

Powered by Labrador CMS