Skanning registrerer tenning

Da var det slutt på å gjemme sine erotiske hemmeligheter. Fra nå av kan forskere trekke gardinet til side og avsløre våre seksuelle preferanser, ved hjelp av en enkel hjerneskanning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Den nye analysemetoden er bare prøvd på menn."
"Den nye analysemetoden er bare prøvd på menn."

Samme type reaksjon

Hjerneskanningen som er brukt i dette tilfellet er en slags spesialisert MR-skanning som kalles fMRI.

Den blir ofte brukt til blant annet psykologiske eksperimenter, hvor forskerne måler utslag i oksygeninnhold et i blodet «blood oxygen level-dependent», forkortet Bold.

Skanningene ble opprinnelig gjort fordi forskerne ville finne ut om man kunne se forskjell på hvordan hetero- og homoseksuelle hjerner reagerer på opphissende bilder.

Undersøkelsen viste at homoseksuelles hjerner reagerer på nøyaktig samme måte som heteroseksuelle, bare på mennesker av samme kjønn.

– Så alt det fordømmende pratet om at homoseksuelle har anormaliteter i hjernen stemmer simpelthen ikke. Homoseksuelle har en helt normal hjerne, som bare er tunet inn på en annen stimulus enn hjerner hos heteroseksuelle, konstaterer Siebner.
 

En overlege på Hvidovre Hospital i Danmark har utviklet en ny metode som blant annet avslører om du er homoseksuell. Oppdagelsen kan kanskje brukes til å identifisere potensielle spillegale og til å kurere oss raskere for sykdommer.

- Kan registrere holdninger

Overlege Hartwig Siebner fra Hvidovre Hospital har vært med når man for første gang har brukt en algoritme – et program – som ved hjelp av en hjerneskanner tolker aktiviteten i hjernene våre når vi ser på ulike bilder.

Resultatet avslører hva som skjer inne i hjernen, i dette tilfellet hva vi tenner på.

Metoden virker i 90 prosent av tilfellene, noe som ifølge Hartwig Siebner er så godt som perfekt.

– Dette viser at man kan registrere folks holdninger i hjernene deres. Ved å analysere særlige aktiveringer i forskjellige områder av hjernen, kan vi nå se om en person er gammel eller intelligent eller homoseksuell.

- I bunn og grunn er det en slags tankelesning, sier Siebner, som i tillegg til å være overlege også er professor og forskningsleder på Danish Research Centre for Magnetic Resonance sin avdeling for MR-skanninger.

Siebner har sammen med forskere fra Christian-Albrechts-Universität i Kiel offentliggjort resultatene i tidsskriftet Journal of Sexual Medicine.

Tidligere metode kritisert for å være usikker

Normalt bruker man såkalt fallometri når man skal analysere hva en person tenner på. Det betyr ganske enkelt at man måler hvordan kjønnsorganene blir påvirket fysisk av for eksempel et bilde.

Denne utbredte metoden blir blant annet brukt i rettssaker, men den er blitt kritisert for å være usikker.

Forskernes nye analysemetode er bare prøvd på hjerneskanninger av menn, men den ser ut til å være minst like god som fallometri til å avsløre personers sex-preferanser.

Fordelen ved hjerneskanningen er at den er lettere å gjennomføre og er mer behagelig enn fallometri, og den kan dessuten brukes til mange andre formål.

Siebner mener at metoden åpner nye dører i behandlingen av sykdommer, fordi leger kan foreta raskere og mer presise diagnoser og deretter velge riktig medisin. Forskere er allerede i gang med å utforske mulighetene for å bruke hjerneskanninger til å forutsi den beste behandlingen.

Andre forskere i Danmark er interessert i å finne ut om metoden også kan avsløre tendenser til spillegalskap, slik at man kan stoppe en gambler før han havner i bunnløs gjeld.

Mange muligheter

Den nye metoden kan ikke umiddelbart brukes til for eksempel å identifisere pedofile eller terrorister, før de blir kriminelle. Ifølge Siebner krever det flere og større studier, før man med sikkerhet vet om hjerneskanninger kan kaste lys over alle de dunkle krokene i personlighetene våre.

– Man må passe godt på slik at man ikke trekker forhastede konklusjoner. Men umiddelbart ser det ut til at denne metoden gir mange og brede muligheter, sier han.

Siebner arbeider for øyeblikket, sammen med forskere fra både Copenhagen Business School og Danmark Tekniske Universitet, med å kartlegge hvordan hjernen reagerer på blant annet belønninger og nye produkter. Dette kan få konsekvenser for hvordan reklamebransjen forsøker å få fatt i pengene våre.

Studiet av den nye algoritmen ble laget fordi forskerne lekte med ideen om at hjerneskanninger kan brukes til å lese folks tanker. Det bygger på hjerneskanninger av 26 hetero- og homoseksuelle menn, som ble skannet under en av Siebners tidligere undersøkelser.

Ifølge Siebner er forsøkspersonene så forskjellige i for eksempel alder og utdannelse at resultatet bør være solid nok til at større undersøkelser vil nå fram til det samme.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanser:

Artikkelen «Assessment of sexual orientation using the hemodynamic brain response to visual sexual stimuli»; doi: 10.1111/j. 1743-6109.2009.01233. X (Wiley InterScience, mer enn abstrakt krever betaling)

Grunnundersøkelsen av hjerner hos hetero- og homoseksuelle i artikkelen «A functional endophenotype for sexual orientation in humans»; doi: 10.1016/j.neuroimage. 2006.08.002 (Science-Direct, mer enn abstrakt koster penger)

Lenker:

Hartwig Siebners profil (Hvidovre Hospital)

MR-skanninger (Danish Research Centre for Magnetic Resonance)

Wikipedia om fMRI

 

Powered by Labrador CMS