– De siste 15 årene har det kommet forskning som viser at vi mennesker generelt er mye reddere enn det vi trenger å være, forteller Kathrine Aspaas i denne podkastepisoden.
– De siste 15 årene har det kommet forskning som viser at vi mennesker generelt er mye reddere enn det vi trenger å være, forteller Kathrine Aspaas i denne podkastepisoden.

– Hjernen er topptrent til å se farer

PODCAST: Hjernen vår har en naturlig tendens til å være negativ, slik at vi er av fulle av ubehagelige følelser. Kathrine Aspaas forteller at vi kan få det bedre hvis vi normaliserer dette, og ikke minst slutter å skamme oss over sårbare opplevelser.

Publisert

Kathrine Aspaas står bak kursvirksomheten «Bli emosjonelt sterk!» Siviløkonomen og tidligere kommentator i Aftenposten har blitt nysgjerrig på følelser og hvordan vi mennesker fungerer. Hun er med i siste episode av podkasten Barnløs på godt og vondt.

Aspaas forteller at det er en megatrend i retning av å utvikle de mykere ferdighetene, som er eksklusivt for oss mennesker. Dette fordi maskiner vil ta seg av stadig flere andre oppgaver i fremtiden.

Fra høsten 2020 innføres livsmestring og folkehelse som et fundament i norsk skole, ifølge nettavisen Journalen.

Vi går rundt og er reddere enn vi trenger å være

– De siste 15 årene har det kommet forskning som viser at vi mennesker generelt er mye reddere enn det vi trenger å være, forteller Kathrine Aspaas.

– Vi har en hjerne som er topptrent i å se farer. Dette resulterer i at vi ser litt for mye farer. Særlig i disse tider med koronaviruset som en stor usikkerhet, vil følelser som uro, bekymring og frykt kunne bygge seg opp.

Oppdrift

Forskningen hun viser til forteller hvordan vi kan dempe ubehaget ved å få mer livsglede og pågangsmot. Følelsen av tilhørighet som er så viktig for oss kan vi trene opp.

Kathrine Aspaas bor alene, er singel og barnløs. Ensomhetsfølelsen har hun kjent på mange ganger. Hun forteller at hun har hatt andre drømmer og ønsker enn barn. Likevel har hun kjent på en tomhetsfølelse innimellom.

– Det kan være et stort åpent landskap uten foreldremøter og skoleavslutninger. Jeg kjenner på lengselen og sorgen innimellom. Hun har selv erfart at det går an å trene seg opp til å takle livets utfordringer bedre.

– Det å praktisere takknemmelighet er den mest effektive oppdriftsaktiviteten vi har.

Hør episoden her: