Behandlingen, som forskere nå har testet ut på mennesker, går ut på å injisere en modifisert variant av polioviruset direkte inn i hjernesvulsten på syke pasienter. (Illustrasjonsfoto: Triff, Shutterstock, NTB scanpix)

Gjennombrudd for norske hjernekref­­t­forskere

Norske forskere går mot et stort gjennombrudd for behandling av hjernekreft. Ved bruk av virus for å angripe svulster, kan pasienters levetid forlenges.

Studien viser at ved å sprøyte virus inn i hjernesvulster kan levetiden til pasienter bli forlenget med opp til seks år, skriver NRK.

– Resultatet er faktisk blant de mest lovende jeg har sett i hele min karriere som forsker, sier professor og hjernekreftforsker Rolf Bjerkvig til kanalen.

Behandlingen, som forskere nå har testet ut på mennesker, går ut på å injisere en modifisert variant av polioviruset direkte inn i hjernesvulsten på syke pasienter. Viruset tar knekken på kreftceller og aktiviserer deretter immunforsvaret slik at det dreper kreftcellene.

Forskere ved Universitetet i Bergen har i samarbeid med Duke University i USA arbeidet med prosjektet i seks-sju år. Så langt er forsøket gjort på 60 testpersoner ved det amerikanske universitetet.

– Jeg ser for meg at dette trolig vil erstatte nåværende behandlingsformer. Men da må vi vise at dette virker når vi har behandlet mellom 600 og 1000 pasienter om to-tre år, sier Bjerkvig.

I 2016 fikk 840 mennesker i Norge påvist kreft i hjerne- og sentralnervesystemet, viser tall fra Kreftregisteret. Rundt 300 av disse fikk påvist glioblastom, den mest aggressive typen for hjernesvulst.

Powered by Labrador CMS