Søvnige svakere for kaloribomber

Best å holde blikket unna søte og fete fristelser, hvis du vandrer rundt som en zombie etter dager med for lite søvn.

(Foto: Colourbox.no)
(Foto: Colourbox.no)

Forskere fra Harvard Medical School tror nemlig at prosesser i hjernen som skal sette på fornuftsbremser, påvirkes hvis du ikke er uthvilt.

De har sett en forbindelse mellom dagtrøtthet og redusert aktivitet i prefrontal cortex - en del av hjernebarken som er viktig for logisk tenkning.

- Resultatene våre antyder at selv helt vanlige svingninger i trøtthet på dagtid, kan endre hjernens respons for regulering av matinntak.

- Dette kan påvirke både hvorvidt man velger å spise, og hva man putter i munnen sier førsteamanuensis William Killgore i psykologi.

Har påpekt kjønnsforskjeller

- Vi ser at selvrapportert tretthet på dagtid hos ellers friske folk samsvarer med svakere respons fra områder i hjernen som skal stagge oss, når det blir vist bilder av delikat mat, sier Kilgore i en pressemelding fra American Academy of Sleep Medicine.

Han har ledet arbeidet med den nye studien.

I en tidligere studie i Neuroreport har Killgore rapportert forskjeller i hvordan menns og kvinners hjerner reagerer på bilder av kaloririk mat.

Kvinner hadde gjennomgående større aktivitet i områdene som styrer atferden.

Konsekvenser?

Killgore påpeker at en rask økning i utbredelsen av fedme gjør det viktig å forstå koblinger mellom søvn, hjernens reaksjon på mat og spisevaner.

- Siden det har blitt sånn i vår tid at mange sover lite, kan forbindelsene vi peker på få konsekvenser på befolkningsnivå, siden fedme blir vanligere, sier han.

I den nye studien har Harvard-forskerne utført hjerneskanninger (fMRI) av 12 menn og kvinner i alderen 19-45 år.

Resultatene ble nylig lagt fram på konferansen Sleep 2011 Minneapolis, USA, og er foreløpig ikke publisert i noe tidsskrift.

Referanse:

Daytime sleepiness is associated with altered brain activation during visual perception of high-calorie foods: an fMRI study. Sammendrag lagt fram på konferansen SLEEP 2011

Powered by Labrador CMS