Annonse
En ny studie tyder på at en kveldskaffe ikke forstyrrer nattesøvnen. (Illustrasjonsbilde: Elnur / Shutterstock, NTB scanpix)

Kaffe ødelegger ikke nattesøvnen, viser ny studie. Men betyr det at du kan drikke i vei før sengetid?

En dansk professor mener studien er grundig, men forklarer at det er veldig individuelt om kaffe forstyrrer søvnen.

Publisert

Du stirrer opp i taket, teller sauer eller tenker på om det er kveldskaffen som fortsatt herjer i systemet, som holder deg våken.

Men ifølge en ny studie gjort av amerikanske forskere, og som er utgitt i tidsskriftet Sleep, burde ikke kaffe være den store synderen.

Studien har blitt til i et samarbeid mellom flere store universiteter, blant annet Florida Atlantic University og Harvard Medical School, og beskrives som en av de største i sitt slag.

Forskerne ville undersøke om tobakk, alkohol og koffein om kvelden påvirker nattesøvnen blant en afroamerikansk kohort (en avgrenset gruppe av personer som studeres over en gitt tidsperiode, red.).

Resultatene viser, i tråd med tidligere studier, at røyking og alkohol forverret deltakernes nattesøvn.

Men kaffe var ikke så viktig, noe tidligere studier hadde indikert.

En studie fra 2015, publisert i tidsskriftet Science Translational Medicine, viste at kaffe forstyrrer hjernens indre klokke med 40 minutter, noe du kan lese om i videnskab.dk-artikkelen Aftenkaffen udskyder din nat med 40 minutter.

Så kan det virkelig være riktig at inntak av kaffe mindre enn fire timer før sengetid ikke påvirker søvnen?

Vi har spurt Kjeld Hermansen, som er professor på medisinsk endokrinologisk avdeling MEA, Aarhus Universitetshospital.

Han kaller den nye forskningen en «stor, grundig og interessant studie».

Mangler mengden av kaffe

Forskerne fant ingen sammenheng mellom inntak av koffein mindre enn fire timer før sengetid og et annerledes søvnmønster hos deltakerne, så man kan fristes til å tro at det er helt greit å helle i seg kaffe like før før man skal sove.

785 deltakere var med i studien. I en uke førte de søvndagbok der de oppga forbruket av alkohol, koffein og nikotin fra fire timer før de gikk til køys.

Dessuten ble søvnen overvåket med en aktigraf, som er en armbåndsurlignende sensor som kan kartlegge søvnlengde og søvnkvalitet.

Ifølge Kjeld Hermansen er overvåkingen en av styrkene ved studien, men siden den manglet kontroll med mengden kaffe, er det vanskelig å si noe om effekten.

– Man vet ikke om det bare er en slurk kaffe eller 4–5 kopper deltakerne har drukket. Mengden varierer mye ut fra hvilken type kaffe det er. Det er også viktig å vite hvor lenge det har gått siden forrige dose, forteller han.

Forskerne skriver selv i studien at en av svakhetene ved studien er at det har vært vanskelig å slå fast hvor store doser deltakerne har inntatt.

Kjeld Hermansen framhever også at koffeinen kan ha blitt kombinert med nikotin og alkohol.

40 prosent av forsøksdeltakerne fortalte at de drakk kaffe om kvelden.

Genetikk spiller en rolle

Selv om Kjeld Hermansen mener studien er grundig, understreker han at genetikk spiller en viktig rolle i forhold til hvor mye søvnen påvirkes av kaffe.

Hermansen refererer også til konklusjonen i rapporten «Søvn og sundhed» utgitt av det danske Vidensråd for Forebyggelse.

Her framgår det at mange studier viser at:

  • Koffein forkorter den totale søvnlengden og forlenger den tiden det tar å sovne.
  • Det er store individuelle forskjeller i omsetning og virkning av koffein.
  • Den oppkvikkende effekten kan også være et uttrykk for koffeinabstinens.

Professoren vil imidlertid fortsatt fraråde å helle i seg kaffe før sengetid.

Men han utdyper at virkningen varierer, og studiene er usikre på grunn av den mulige koffeinpausen.

Alkohol og nikotin er de største synderne

Studien er imidlertid dårlig nyheter for de som vil ta seg en røyk før de besøker drømmeland.

Nikotin og alkohol er nemlig de største synderne når det kommer til å forstyrre søvnen, ifølge studien.

Forskerne mente at inntak av nikotin og alkohol mindre enn fire timer før sengetid ga deltakerne en vesentlig dårligere søvnkontinuitet – selv når de kontrollerte for alder, kjønn, utdannelse og aktiviteter.

Særlig tydelig var det sammenheng mellom nikotin og søvnløshet – personer som lider av søvnløshet, fikk i gjennomsnitt 42 minutter kortere søvn av nikotin.

Og det stemmer godt med tidligere forskning, forteller Kjeld Hermansen.

– Både røyking og alkohol kan ha en effekt på søvnen, og man kan få en mer urolig søvn ved inntak av alkohol, forklarer han.

Hermansen mener folk selv kan vurdere hvordan kroppen reagerer på kaffe, siden det varierer fra person til person.

Referanse:

C.E. Spadola mfl:« Evening intake of alcohol, caffeine, and nicotine: night-to-night associations with sleep duration and continuity among African Americans in the Jackson Heart Sleep Study», Sleep (2019), zsz136, https://doi.org/10.1093/sleep/zsz136 Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS