Kaffekjerringenes trumfkort

Koffein kan se ut til å virke positivt på eldre kvinners tankeevne og hukommelse, antyder ny studie.

Publisert

Kvinner fra 65 år som drakk mer enn tre kopper kaffe daglig - eller som inntok tilsvarende med koffein ved å drikke te - scoret bedre over tid på hukommelsestester enn de som bare drakk én kopp eller mindre.

Studien der dette fremkommer, publiseres i dag i Neurology, det medisinske tidsskriftet til American Academy of Neurology.

- Koffein ser hos kvinner ut til å redusere kognitivt forfall, sier forfatter på studien, Karen Ritchie, Hun er tilknyttet det nasjonale franske institutt for helse og medisinsk forskning (INSERM) i Montpellier.

Ikke hos mannfolka

Eldre menn opplevde ikke samme effekt som kvinner. Ritchi sier at man ikke er sikre på hvorfor.

- Det kan tenkes at kvinner er mer følsomme for effektene av koffein. Kvinnekroppen kan reagere annerledes på stoffet, uttaler hun i et presseskriv fra American Academy of Neurology.

Studien omfattet 7.000 mennesker som fikk evaluert koffeininntak og kognitive evner over fire år.

- Vi har gjort oss noen tanker om hvordan det fungerer biologisk, men vi trenger å bedre forståelsen av hvordan koffein påvirker hjernen før vi kan anbefale koffeininntak som en måte å redusere kognitivt forfall på.

- Men resultatene i studien er interessante (…) og koffeinmengden som kreves for å oppnå en fordelaktig effekt er relativt liten, mener Ritchie videre.

Forsinker demensprosess?

Resultatene stod seg også etter at forskerne hadde justert for andre faktorer som kan tenkes å påvirke hukommelsesevnen, som for eksempel alder, utdanning, depresjon, medisinbruk, hjerte-karsykdom og annen kronisk sykdom.

I tillegg peker studien mot at effekten øker med alderen. Det var 30 prosent lavere sannsynlighet for at kaffedrikkerne hadde skrantende hukommelse ved 65 år. For 80-åringer økte prosentandelen til 70, ifølge presseskrivet fra American Academy of Neurology.

Likevel; demens så ikke ut til å være mindre utbredt hos de som slurpet i seg tre eller flere kopper daglig.

- Vi trenger en større studie som ser på hvorvidt koffein kan forebygge demens. Det kan være at koffeinet forsinker en demensprosess, snarere enn å forhindre den, sier Ritchi.