Har du noen gang lurt på hvorfor akkurat fredag den 13. er ulykkesdagen over alle ulykkesdager? Det skyldes kombinasjonen av to tradisjonelt ulykksalige elementer; fredag og tallet 13.
Elisabeth KirkengAndersenjournalist
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mye tyder på at kombinasjonen av fredag og tallet 13 er dobbelt ulykke, fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.
Kombinasjonen kom imidlertid til i nær fortid, kanskje så sent som på 1800-tallet, og er en overtro bare vi i den vestlige verden lider av.
Kinesere og japanere, på sin side, styrer unna tallet fire, det er deres ulykkestall.
Tallet 13
Det heter seg at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år. Hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt, så vil du ha Djevelens lykke.
Mennesker som har hatt Djevelens lykke er blant andre massemordere som Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy.
Tilfeldig? Muligens, for menneskerettsforkjemperen Nelson Mandela har også 13 bokstaver i navnet sitt?
Noen påstår at tallet 13 har vært forbundet med uhell siden vi mennesker startet å telle.
Det er vanskelig å vite om det er sant, men de gamle hinduene mente i alle fall at det brakte ulykke å være 13 tilstede i ett rom, samlet på samme sted eller til bords.
Loke og 12 guder
Denne overbevisningen går igjen i den norrøne mytologien. 13 som ulykkestall kan vissnok spores til historien om Balders død, og den myten går som følger:
Det er fest i Valhall, og 12 guder er invitert. Loke, som egentlig ikke er en gud, men av jotunslekt, er ikke blant disse.
Han kræsjer imidlertid festen, ond som han er, og vips er de 13 i Valhall. Loke lurer så den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode med et spyd av misteltein.
Balder kunne nemlig ikke skades av noe etter at moren hans, Frigg, fikk alle planter og dyr til å love at de aldri skulle gjøre sønnen hennes noe ondt. Hun glemte imidlertid å spørre den lille mistelteinen, og med et spyd av denne snylteveksten, dreper Hod Balder til de norrøne gudenes store fortvilelse.
Etter dette var det aldri bra å være 13 til bords i norrøn mytologi.
Jesu siste måltid
En annen tilstelning med 13 til bords, er det siste måltidet Jesus delte med de 12 disiplene sine. Visstnok var Judas Iskariot, som senere forrådte Jesus for skarve 40 sølvpenger, den 13. til bords. Han hadde i tillegg rødt hår, som også var forbundet med ulykke.
Annonse
Leonardo da Vincis berømte maleri av denne hendelsen er i tillegg gjengitt med et veltet saltkar, noe som var veldig ulykkesbringende.
Og her kommer kombinasjonen av tallet 13 og fredag for første gang. Like etter dette skjebnesvangre måltidet blir Jesus korsfestet. Det skjer som kjent på en fredag; langfredag.
13 måneder i et år
I den gamle sivilisasjonen Babylonia, eksisterte også tallet 13 som ulykkestall.
Hos babylonerne stammer begrepet ulykke og 13 seg fra tidsregningen og kalenderen. De delte året inn i 12 måneder, men dette gikk ikke alltid opp, så noen år hadde en måned ekstra.
Denne 13. måneden gikk Universet rett og slett av hengslene, og tallet ble deretter regnet som uhellsbringende.
Fredag fra Frigg eller Frøya
Fredag som ulykkesdag har, som tallet 13, mange ulike forklaringer fra mange forskjellige steder i verden.
I den kristne tro heter det for eksempel at det var på en fredag at Eva fikk Adam til å spise det forbudte eplet fra kunnskapens tre. Og vips var de første kristne menneskene kastet ut av paradis, og etterfølgerne deres var på kant med Gud.
Andre kristne forferdeligheter som tok plass på fredager er visstnok syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel. I tillegg skal Gud ha stoppet byggingen av tårnet i Babel på denne dagen.
Men også den norrøne mytologien har fredag som en spesiell dag.
Hekser og katt
Annonse
Ordet fredag kommer visstnok fra den norrøne mytologien, etter enten Frigg (gudinnen for ekteskap og fruktbarhet) eller Frøya (gudinne for sex og fruktbarhet). Eller kanskje begge deler.
Egentlig var fredag forbundet med lykke for menneskene som levde før kristendommen fikk fotfeste, spesielt som dag å gifte seg på. I romersk mytologi var nemlig kjærlighetsgudinnen Venus - Frigg og Frøyas likesinnede - navneopphavet til den sjette dagen i uken.
Så kom kristendommen, og dermed ble spesielt Frøya og hennes symbol, katten, forbundet med hekseri og skumle greier.
Myten forteller at heksene i nord pleide å samles på en kirkegård under månen på fredager, og de var alltid 12 i en ring - til en spesiell fredag da Frøya kom i egen skikkelse ned til dem.
Hun ga de 12 heksene katten sin, og fullførte ringen som den 13. tilstede. Etter dette har det alltid vært 13 i en heksering eller andre samlinger av hekser.
Fredag den 13.
Men hvordan i all verden kommer overbevisningen om at fredag den 13. er mer ulykkesbringende enn andre dager og datoer?
Det vet vi ikke sikkert.
Mye tyder imidlertid på at det er et svært moderne fenomen, faktisk ikke eldre enn 200 år gammelt.
Ingen har ennå funnet rester etter fredag den 13. som ulykkesdag før i det 19. århundret. Skumle tunger vil ha det til at det rett og slett er en mediahype.
Og i så fall er kanskje ikke denne dagen noe verre enn andre dager?
Man skal imidlertid aldri trekke på gliset av fobier. Det finnes faktisk mennesker som foretrekker å være innelåst bak hjemmets fire trygge vegger, med nesa godt under dyna denne dagen.
Annonse
De lider av paraskevidekatriafobi, eller rett og slett irrasjonell frykt og angst for fredag den 13.