- Napoleon fikk overdose av overivrige leger

Napoleon døde verken av kreft eller overlagt forgiftning, men av en medisinsk overdose gitt av velmenende leger, mener en gruppe amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Detalj fra Jean-Louis-Ernest Meisonniers berømte maleri av Napoleon."
"Detalj fra Jean-Louis-Ernest Meisonniers berømte maleri av Napoleon."

Napoleon hadde overlevd sine mange blodige felttog over store deler av Europa, da han sovnet inn på St. Helena i Sør-Atlanteren i 1821, 52 år gammel.

De mest pålitelige teoriene går ut på at han døde av magekreft, i likhet med sin far, eller at han ble forgiftet av sine leger som sto i ledtog med grev Charles de Motholon.

I 2001 hevdet en gruppe franske rettsmedisinere at det var blitt funnet arsenikkrester i Napoleons hår og at han var blitt forgiftet av sine to leger.

Ny teori

Men i tidsskriftet New Scientist har en gruppe forskere fra San Francisco lansert en ny teori om at den avsatte keiseren døde som følge av at legene satte litt for mye inn på å kurere den kreftsyke pasienten. De amerikanske forskerne tilbakeviser teorien om bevisst forgiftning og sier at legene tvert imot gjorde sitt ytterste for å kurere Napoleon.

Keiseren ble gitt regulære doser med et giftig fargeløst salt som får personer til å brekke seg. Han fikk også andre tarmskyllende midler.

Medikamentene ble brukt for å lindre eller kurere mageproblemene, men førte til et alvorlig underskudd på kalium, noe som kan føre til kraftig hjertebank og svikt i blodtilførselen til hjernen.

Overdose

Steven Karch som har ledet det amerikanske forskningsprosjektet, sier at Napoleon fikk en overdose på 600 milligram tarmrensende kvikksølvklorid to dager før han døde i et forsøk på å redde keiseren.

Men dette var fem ganger så mye som en normal dosering, og det ville ha redusert kaliumnivået ytterligere, sier de amerikanske forskerne.

- Det var ikke arsenikk som drepte Napoleon, det var legene, sier Dr. Karch. Den pensjonerte legen Phil Corso, som har støttet kreftteorien, sier til BBC at han tviler på de siste forskningsresultatene.

Men uansett, Napoleon var alvorlig syk, og ville ha dødd av kreft, uavhengig av hva legene hadde gjort, sier han.

(NTB)

Powered by Labrador CMS