Tidligere isolert indianerstamme er smitta av influensa

For en snau måned siden kontakta de utenomverden for første gang – nå har flere blitt smitta av influensa. – Tiden vil vise om det reageres fort nok til å unngå en katastrofal epidemi, sier ekspert.

Disse tre tilhører gruppa som kontakta FUNAI-representantene. (FOTO: FUNAI)
Disse tre tilhører gruppa som kontakta FUNAI-representantene. (FOTO: FUNAI)

I samarbeid med:


 

I slutten av juni tok personer fra en tidligere isolert indianerstamme med tilholdssted i Acre, grenseområdene mellom Brasil og Peru, frivillig kontakt med en gruppe FUNAI (National Indian Foundation)-ansatte.

Dette var første gang siden 1996 at Brasil har hatt offisiell kontakt med en isolert stamme.

Helt uventa var det ikke, flere ganger i juni har landsbybeboerne i dette området av Amazonas meldt om ubudne gjester - omtrent 35 personer fra en ukjent stamme har vært på jakt etter mat og redskaper.

FUNAI sendte dermed ei gruppe eksperter til området– medisinsk personell, antropologer og rådgivere på urbefolkning. 29. juni tok noen personer i urbefolkningsgruppa kontakt med FUNAI-folk.

Potensielt dødelig

Nå melder Science at det leger og antropologer frykta skulle skje faktisk har skjedd – flere av stammefolkene har fått influensa.

Sykdommen, som stort sett bare er irriterende for folk flest, er potensielt dødelig for isolerte stammer – de har ikke immunitet mot den.

De fikk hurtig behandling av medisinsk personell, men stakk så ut i jungelen igjen.

– Vi får bare håpe at alle ble behandla sånn at de ikke tar med seg sykdommen tilbake til stammen sin. Tiden vil vise om det ble reagert fort nok til å unngå en katastrofal epidemi, sier Chris Fagan som er sjef for Upper Amazon Conservancy til Science.

Mellom 1983 og 1985 døde omtrent 60 prosent av Nahua-befolkninga – som fram til da hadde vært isolert – av influensa og kikhoste, ifølge en annen Science-artikkel.

Angrepet utenfra

I Amazonas befinner det seg minst 70 isolerte indianerstammer ifølge FUNAI. Gruppa det her er snakk om skal være en del av en større gruppe med Chitonahua-folk, ifølge Adam Bauer-Goulden, sjef for Rainforest Rescue Coalition i Chicago.

En landsby like ved Xinane-elva, med mellom 40 og 100 personer som forskere tror tilhører Chitonahua-gruppa, ble fotografert fra lufta like sør for området der de tok kontakt.

FUNAI opplyser om at urbefolkninga sier at de har blitt angrepet utenfra, uten å spesifisere noe nærmere.

Survival International sier at brasilianske eksperter tror det er skogsarbeidere og kokainpushere som har beveget seg inn på Chitonahuaenes områder.

De påpeker også at hele stammer har blitt utrydda av influensaepidemier tidligere.

Fiona Watson er forskningsleder ved Survival International, hun sier at det første året med kontakt er ekstremt viktig.

– Det er i denne perioden vi ser de astronomisk høye dødstallene.

Powered by Labrador CMS