Historisk vikinghall blir gjenskapt i Danmark

En gave på 65 millioner gjør at et stort vikingprosjekt endelig kan realiseres.

Takket være en gave på 65 millioner kroner fra A.P. Møller-fondet kan Sagnlandet Lejre gjenskape den største hallen fra dansk vikingtid. Hallen er hele 60 meter lang, 12 meter bred og har over 10 meter til taket.

Hele prosjektet kommer til å koste rundt 105 millioner.

– Vi kan nå formidle en unik del av kulturarven, sier Lars Holten, arkeolog og direktør for Sagnlandet Lejre, i en pressemelding.

Maktsenter for vikingene

Vikinghallen er en del av prosjekt Sagnkongernes verden. Området omkring Lejre var et viktig sentrum for de danske vikingene.

Lars Holten forteller at flere krøniker og sagaer forteller at det var tilholdssted for Danmarks første kongeslekt, skjoldungene.

– Sagn er jo sagn, men det er tankevekkende at finner disse gigantiske husene akkurat her. Danmarks største gravhaug ligger også her, sier han.

Det største huset i Danmark

Den originale kongehallen ble i 2009 gravd av ut arkeologer fra Roskilde Museum bare to kilometer unna der rekonstruksjonen nå skal bygges.

Hallen var et maktsentrum for vikingene og et symbol på de hedenske skikkene i tiden før Harald Blåtann gjorde danske kristne.

I dag er den originale hallen bare markert med en lav voll. Lars Holten forteller at rekonstruksjonen er et enestående prosjekt.

– Den originale vikinghallen er det største huset som ble bygget i Danmark før middelalderen. Det er ikke bygget et slikt hus på 1000 år. Vi må felle 200 eiketrær som må være over 100 år gamle. Det er ikke trær man bare kan bestille fra en trevarehandel, sier han.

Viser dagliglivet

Det skal også bygges en høyde der gjestene skal lære om vikingtidens myter, guder og jetter. Et «Hirdens hus» skal også bygges. I dette 45 meter lange huset bodde kongens livvakt og følgen – i dag skal den huse elever på leirskole.

– Gjestene skal lære mer om historien, men også om allmennmenneskelige vilkår, gjennom praktiske aktiviteter og tankevekkende utfordringer. De skal kunne speile seg i vikingenes dagligliv, samfunnsorden og forståelsen av naturens og verdens orden. Dermed kan de oppdage seg selv som del av et større hele, heter det i pressemeldingen.

Ifølge Lars Holten vil det ta 2,5 år å gjøre alt ferdig – så snart hele finansieringen er på plass.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

[gallery:1]

Powered by Labrador CMS