Fant 5000 år gamle fotspor i Danmark

Arkeologer har oppdaget fotspor fra steinalderen, som forteller en dramatisk historie. 

Ved utgravingen til tunnelen gjennom Fehmarn-sundet, tunellen som skal knytte Danmark og Tyskland sammen, har danske arkeologer funnet 5000 år gamle fotspor. De stammer fra steinalderfolk, som under en storm har forsøkt å redde sine flettede fiskegjerder. Det skriver Museum Lolland-Falster i en pressemelding.

– Det er ganske spesielt. Normalt er det søppel, i form av redskaper og keramikk, vi finner, men her står vi plutselig med fotspor satt av et menneske, forteller Terje Stafseth, arkeolog ved Museum Lolland-Falster.

– Vi kjenner dyrefotspor fra steinalderen, men menneskefotspor har vi så vidt jeg vet ikke støtt på før i Danmark, sier han.

Fotsporene er funnet omkring et flere meter langt system av fiskegjerder som har stått utenfor stranden.

Se fotsporene i videoen øverst i artikkelen.

Forsøkte å redde fiskegjerde

Funnet viser, ifølge arkeologene, at fiskerne har forsøkt å redde deler av fiskegjerdet, før en stormflo har skylt over hele fangstsystemet og dekket det med sand.

Minst to personer – etter fotstørrelsene å dømme – har gått ut for å redde det de kunne, og har senere oppført fiskegjerdet et stykke unna.

Sanden fra oversvømmelsen har etterlatt tydelige fotspor til ettertidens arkeologer. Både på overflaten og dybden.

– Undersøkelsene har vist at folkene flere ganger har reparert og flyttet deler av fangstsystemet, for å tilpasse det til kysten og strømmen. Vi kan se at har vært viktig for dem, sier Stafseth.

Utgravingen i området er fortsatt ikke avsluttet, og arkeologene ved Museum Lolland-Falster håper derfor at videre undersøkelser kan fortelle enda mer. 

Powered by Labrador CMS