Annonse
Den amerikanske fiolinisten Roger Frisch måtte holde privat konsert for kirurgene som opererte ham. Mayo Clinic

Her spiller han fiolin mens kirurgene hjerneopererer ham

Fiolinisten Roger Frisch er trolig den eneste i verden som har holdt konsert under sin egen hjerneoperasjon. Men konserten var ikke for å underholde noen, den var for å redde sin egen karriere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med NRK

 

Frisch oppdaget i 2009 ufrivillige skjelvinger i hendene. Selv om disse skjelvingene ikke var av den mest alvorlige sorten – de kunne tross alt vært mye verre – var det alvorlig nok for en mann som lever av å bruke hendene.

Skjelvingene var betydelige, og gjorde det nærmest umulig for Frisch å stryke buen over fiolinen på en tilfredsstillende måte.

– Når jeg strøk buen over fiolinen begynte jeg plutselig å skjelve. For de fleste andre yrker er ikke det noe problem, men for en fiolinist der karrieren avhenger av stabilitet i armene, ble dette et stort problem, sier Frisch i et videointervju lastet opp på YouTube.





Dyp hjernestimulering

Løsningen for personer som lider av slike skjelvinger, er i noen tilfeller såkalt dyp hjernestimulering.

Behandlingen går ut på feste et implantat i hjernen, som sender elektriske impulser til spesifikke deler av hjernen. Samme prosedyre brukes også for å behandle Parkinson, Tourettes syndrom, kronisk depresjon og kroniske smerter.

Under slike inngrep er det vanlig at pasienten er våken. På denne måten kan legene finjustere implantatet helt til de ufrivillige skjelvingene stopper.

For en profesjonell fiolinist, kan imidlertid hver minste lille skjelving sette en stopper for en konsert. Derfor er det ekstra viktig at selv de minste skjelvingene, som nesten ikke synes, blir behandlet.

Brukte akselerometer for å finjustere

Så hva ble løsningen for Frisch? Han måtte spille fiolin mens kirurgene opererte ham.

Eksperter ved Mayo Clinic spesiallagde en fiolin som Frisch kunne bruke under inngrepet. Buen som strykes over fiolinen inneholdt et akselerometer – det samme som finnes i smarttelefoner – som målte Frisch' skjelvinger.

Akselerometeret gjorde det mulig for legene å se hvilke finjusteringer som måtte til for å stoppe skjelvingene i hendene hans.

Reddet karrieren

Operasjonen var svært vellykket, og Frisch kan nå holde konserter uten at ufrivillige skjelvinger ødelegger den fine lyden.

– Jeg startet å spille med en gang dagen etter at jeg kom hjem fra Mayo-klinikken. Tre uker senere var jeg tilbake og spilte med kollegene mine i Minnesota Orchestra, sier Frisch i intervjuet.

Det eneste fiolinisten trenger å gjøre nå for å holde symptomene unna, er å skru på pacemakeren før konsertene starter.

Powered by Labrador CMS