Et hull kan bruke flere år på å utvikle seg, og du kan forebygge underveis. (Foto: Colourbox)
Et hull kan bruke flere år på å utvikle seg, og du kan forebygge underveis. (Foto: Colourbox)

– Bedre tannhelse gjør at det er mindre behov for tannleger

Norske tenner er så bra at vi i framtiden vil trenge færre tannleger, mener tannlege og universitetslektor Carl Christian Blich. Han får støtte fra SSB.

– På midten av 70-tallet var det meningsfylt å snakke om tannløshet som mål på tannhelse, men i dag har 24 prosent av 18-åringene null hull og antallet fyllinger er i snitt 3,7 sier tannlege Carl Christian Blich til NRK.

Tannlegen vil ikke skremme noen fra å starte på tannlegestudiet, men mener at antallet studieplasser innen odontologi må reduseres.

– Et så spesialisert fag krever mengdetrening for å holde seg god, og det vil bli vanskeligere å opprettholde treningen når flere og flere tannleger deler på færre og færre oppgaver, sier han til kanalen.

Tannlegeforeningen derimot, vil ikke støtte at studieplassene i Norge kuttes. De mener at man ikke kan vite hva slags behov fremtidens pasienter har.

– Nye grupper vil fortsatt trenge tannbehandling, blant annet eldre. Vi lever lenger og beholder våre egne tenner. De som overlever kreft, får ofte også problemer og smerter i munnhulen, og vil trenge behandling. NTF er derfor opptatte av at utdanningene må tilpasses samfunnets og pasientenes behov sier Camilla Steinum president i Tannlegeforeningen til NRK.

Forsker i SSB Nils Martin Stølen mener at det ikke vil være nok å gjøre fram i tid og at undersøkelser viser at tannleger allerede har for få pasienter. Han etterlyser nye og mer presise framskrivninger på hvor mange tannelger vi faktisk vil trenge.

– Bare 15–20 år i framtiden vil det være helt annerledes. Da vil de med stort reparasjonsbehov være borte.

Powered by Labrador CMS