Bedre tannhelse gjør at behovet for tannleger blir mindre. (Foto: Colorbox)

– Bedre tannhelse gjør at det er mindre behov for tannleger

Norske tenner er så bra at vi i framtiden vil trenge færre tannleger, mener tannlege og universitetslektor Carl Christian Blich. Han får støtte fra SSB.

1.8 2017 14:39

– På midten av 70-tallet var det meningsfylt å snakke om tannløshet som mål på tannhelse, men i dag har 24 prosent av 18-åringene null hull og antallet fyllinger er i snitt 3,7 sier tannlege Carl Christian Blich til NRK.

Tannlegen vil ikke skremme noen fra å starte på tannlegestudiet, men mener at antallet studieplasser innen odontologi må reduseres.

– Et så spesialisert fag krever mengdetrening for å holde seg god, og det vil bli vanskeligere å opprettholde treningen når flere og flere tannleger deler på færre og færre oppgaver, sier han til kanalen.

Tannlegeforeningen derimot, vil ikke støtte at studieplassene i Norge kuttes. De mener at man ikke kan vite hva slags behov fremtidens pasienter har.

– Nye grupper vil fortsatt trenge tannbehandling, blant annet eldre. Vi lever lenger og beholder våre egne tenner. De som overlever kreft, får ofte også problemer og smerter i munnhulen, og vil trenge behandling. NTF er derfor opptatte av at utdanningene må tilpasses samfunnets og pasientenes behov sier Camilla Steinum president i Tannlegeforeningen til NRK.

Forsker i SSB Nils Martin Stølen mener at det ikke vil være nok å gjøre fram i tid og at undersøkelser viser at tannleger allerede har for få pasienter. Han etterlyser nye og mer presise framskrivninger på hvor mange tannelger vi faktisk vil trenge.

– Bare 15–20 år i framtiden vil det være helt annerledes. Da vil de med stort reparasjonsbehov være borte.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse