Malaria kan bekjempes i malariamyggen

Malaria dreper årlig én million mennesker. Nå har forskerne funnet en mulig måte å bekjempe parasitten - som forårsaker sykdommen - inne i malariamyggen, før den overfører malaria til mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) tar malaria livet av et barn i Afrika hvert 30. sekund. Totalt dør én million mennesker direkte av sykdommen årlig, mens over 300 millioner mennesker opplever å bli alvorlig syke av malaria hvert år.

Det er parasitten Plasmodium falciparum som er årsaken til malaria, og de siste årene har den stadig blitt mer resistent mot tilgjengelig medisin.

Det finnes heller ingen “magisk medisin” mot malaria i dag, men kanskje kan forskere fra European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i Tyskland, være på sporet av nettopp dette.

Deres forskning avslører hvordan det kan være mulig å sette parasitten plasmodium ut av spill allerede inne i malariamyggen, som er vektoren som overfører parasitten mellom mennesker.

Proteiner mot plasmodium

I en artikkel publisert i tidsskriftene Cell og Science viser EMBL-forskerne at malariamyggen har fire proteiner som påvirker parasitten plasmodiums evne til å overleve og utvikle seg inne i myggen.

Dette åpner muligheten for å utvikle medisiner som kan uskadeliggjøre plasmodium allerede i myggen, det vil si før parasitten får sitt inntog i et menneske og starter å gjøre ugagn.

Forskere på malaria har lenge undret seg over at noen malariamygger overfører malaria mellom mennesker, mens andre ikke gjør det.

Snille og slemme mygger kan jo være en forklaring, men forskerne har heller tro på at dette fenomenet kan komme av proteiner i immunforsvaret til myggen.

Forskerne fra EMBL fant to av disse proteinene, og kalte dem TEP1 og LRIM1. Disse to proteinene forsvarer malariamyggen mot plasmodium ved å ødelegge de i tarmen til myggen.

Angrep er det beste forsvar.

"Afrikansk barn syk av malaria. (Foto: WHO)"
"Afrikansk barn syk av malaria. (Foto: WHO)"

- Studiene av TEP1 og LRIM1 viser at myggens immunsystem har mulighet til å forsvare myggen mot malaria. Ved å forsterke disse naturlige forsvarsmidlene kan vi være i stand til å blokkere parasitt-mygg-syklusen, sier doktorgradsstudent Stephanie Blandin fra EMBL i en pressemelding.

Det kan bety sjakkmatt for parasitten. Eller?

Forskerne fant dessverre to andre proteiner som gjør akkurat det motsatte av TEP1 og LRIM1.

“De slemme”

De to andre proteinene - med de kryptiske navnene CTL4 og CTLMA2 - bor også i tarmen til myggen, og beskytter parasitten ettersom den vokser og utvikler seg.

Forskerne fant at dersom de fjernet disse to “slemme” proteinene, så døde plasmodium.

- Det finnes ingen magisk måte å kontrollere denne gamle plagen for menneskeheten, men vi vil undersøke denne nye veien for å finne ut om den kan bekjempe malaria, sier professor Kafatos ved EMBL i en pressemelding.

En av direktørene i WHO som til daglig jobber med malaria og andre tropiske sykdommer, sier til New Scientist at EMBL forskernes arbeid er et gjennombrudd innen forskning på hva som kan stoppe malaria.

Les mer:

Science

New Scientist

WHO om malaria

Powered by Labrador CMS