Smørerne Tord Hegdahl (t.v.) og Stein Olav Snesrud i full aktivitet på innsiden av smørebussen til landslaget på ski. Det blir mange ski når hver utøver har mellom 20 - 50 par ski.  (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
Smørerne Tord Hegdahl (t.v.) og Stein Olav Snesrud i full aktivitet på innsiden av smørebussen til landslaget på ski. Det blir mange ski når hver utøver har mellom 20 - 50 par ski. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Folkehelsa og Miljødirektoratet advarer mot helsefarlig skismøring

Avgasser fra skismøring som inneholder fluor, kan være skadelig for helsa di, advarer Folkehelseinstituttet og Miljødirektoratet.

Publisert

Skipreparering bør skje utendørs eller i et godt ventilert rom med gjennomtrekk og ved bruk av skikkelig verneutstyr, som maske i beskyttelsesklasse 2, heter det i rådene Miljødirektoratet og Folkehelseinstituttet ga ut onsdag.

De to myndighetsorganene ber deg dessuten unngå at smørejernet er for varmt, begrense hudkontakt med smøringen og at du vasker hendene grundig når du ferdig.

Det er påvist på dyr at fluorstoffer kan ha uheldige effekter på lever, immunforsvar, reproduksjon og utvikling. Det er også mistanke om at de kan være kreftfremkallende.

Bedre forhold for landslagssmørere

Det er kjent at skismørere som har jobbet for langrennslandslaget har utviklet helseplager etter å ha pustet inn giftige avgasser fra fluorholdige produkter som smeltes og brennes inn i skisålen med svært høy varme.

Landslagssmørerne har nå fått betydelig bedre arbeidsforhold, rent helsemessig, med friskluftmaske, bedre avtrekk og eget rom til påføring av fluorerte smøreprodukter.

Gjelder ikke Blå Extra

De fleste produktene som brukes av «vanlige» skiløpere, inneholder ikke fluorforbindelser, men fluorprodukter er blitt mer vanlig for de ivrigste amatørskiløperne. Støv og damp fra glivoks, fluorpulver, flytende fluorglider, festevoks og klister vil inneholde fluorstoffer, understreker direktoratet.

– Dette rådet er ikke først og fremst ment for dem som legger blå Swix på skiene og tusler ut i skogen. Der er eksponeringen minimal. Men ved bruk av pulver, innsmelting og børsting av glismøring kan man bli utsatt for skadelige kjemikalier, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.