En del gravide med migrene lider seg trolig gjennom svangerskapet. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Kvinner med migrene slutter med medisiner når de blir gravide

Selv om de har store smerter og det er trygt å fortsette.

Migrene er en smertefull sykdom. Fler enn hver tiende norske kvinne opplever anfallene med hodepine, ofte ledsaget av kvalme, brekninger og en overfølsomhet for lys og lyd.

Men mange blir bedre når de blir gravide. En tredjedel blir faktisk kvitt plagene under svangerskapet.

Norske kvinner, med og uten migrene, trapper ned medisinbruken når de blir gravide. Det viser en spørreundersøkelse blant kvinner som fødte ved Akershus universitetssykehus mellom 2008 og 2010.

En tredjedel som bruker smertestillende, slutter helt med medisiner.

De som fortsetter, bytter ofte til mindre effektive smertestillende midler. 

Seks av ti som bruker triptaner, der migrenemedisinen sumatriptan er den vanligste, bytter til paracetamol. Sju av ti som bruker en annen type legemidler, NSAID, som for eksempel ibuprofen, bytter også.

Det skyldes ikke bare at de blir friskere. Selv kvinner som har migrene og kraftig hodepine under graviditeten kutter ut de effektive triptanene.

To av ti blant disse bruker ingen smertestillende, nesten sju av ti bruker paracetamol.

Ikke bra for barnet at mor er syk

– Gravide bør ikke gå gjennom svangerskapet med plagsom migrene, sier Gerd-Marie Eskerud Harris, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo. (Foto: UiO)

Det betyr at en del kan ha veldig vondt.

– Mange av dem går på paracet eller ingenting, og det er jo ikke bra, sier stipendiat Gerd-Marie Eskerud Harris ved Universitetet i Oslo, til forskning.no.

Studien er en del av doktorgraden hennes i farmasi. Hun samarbeider med forskere fra Akershus universitetssykehus og Folkehelseinstituttet.

– Det er i utgangspunktet ikke bra for barnet i magen når mor er syk. Migrenen kan gjøre at hun kaster opp, ikke får i seg mat eller blir dehydrert. Noen studier tyder dessuten på at det å ha kraftige migreneanfall i svangerskapet kan øke risikoen for høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning, sier Harris, men legger til at risikoen kommer an på hvor plaget kvinnen er.

– Man skal være forsiktig med medisiner i svangerskapet. Det er hele tida en avveining basert på hvor alvorlige anfallene er og hvor ofte de kommer.

– Legen må snakke med kvinnen

1981 kvinner deltok i undersøkelsen, men bare 100 hadde migrene i svangerskapet. 262 hadde migrene året før de ble gravide. Det var 48 stykker med migrene som hadde sterk hodepine mens de var gravide.

Kvinnene oppgir selv hvor vondt i hodet de har, på en skala fra en til ti. Forskerne vet ikke hva de bruker medisinene mot, det kan være mot annen hodepine enn migrene.

I en annen norsk studie var det derimot en god del gravide med migrene som brukte triptaner. Det gjaldt hver fjerde av de 3480 kvinnene.

Flere gravide kan nok vurdere å bruke migrenemedisinen sumatriptan, mener Harris. En forskningsgjennomgang som andre norske forskere har gjort viser at sumatriptan er trygt under graviditeten.

– Den informasjonen vi har i dag, tyder på at det ikke er veldig skummelt å bruke, sier Harris, som selv er i gang med en studie av langtidsvirkninger på barnet. En studie tyder nemlig på at triptaner kan gi atferdsproblemer. På den annen side kan også paracet bidra til det.

Farmasøyten mener gravide med migrene bør følges opp tett av legen. En norsk studie blant 400 kvinner viser at færre enn hver tredje føler at de får tilfredsstillende behandling for migrenen mens de er gravide eller ammer.

– Legen må tidlig snakke med kvinnen om trygg bruk av medisiner i svangerskapet, sier Harris.

– Gravide bør ikke gå gjennom svangerskapet med plagsom migrene – da finnes det alternativer.

Engstelige gravide

Kvinnene i studien hadde litt mer utdanning enn øvrige fødende, var sjeldnere røykere og oftere gift eller samboere. Det betyr at studien ikke nødvendigvis kan si noe om gravide kvinner flest.

Kartleggingen av gravides medisinbruk er bare en liten del av ABC-studien, der kvinner svarer på spørsmål om alt fra ryggsmerter til psykiske problemer. Så det er en del ting forskerne mangler svar på.

De har ikke spurt om hvorfor kvinnene trapper ned medisinbruken når de blir gravide, selv med sterke smerter.

Harris tror mange er engstelige. En annen norsk studie viser at gravide generelt overdriver risikoen ved å ta medisiner.

– Mitt inntrykk er at gravide er skeptiske til å ta medisiner fordi de er redde for å skade barnet. Og hvis de får et inntrykk fra legen eller leser på nettet at triptaner kan være skadelige, kan det påvirke dem.

En del leger fraråder også muligens triptaner fordi de er usikre på om det er trygt. Ifølge forskningen er det best å bruke paracetamol ved et anfall hvis det gir god nok effekt og kvinnen ikke rammes veldig ofte. Men legene kan fint vurdere sumatriptan ved kraftige anfall eller hvis paracet ikke hjelper. NSAID-legemidler som ibuprofen anbefales ikke i første og tredje trimester.

Referanse:

Gerd-Marie Eskerud Harris mfl: Patterns and predictors of analgesic use in pregnancy: a longitudinal drug utilization study with special focus on women with migraine. BMC Pregnancy and Childbirth (2017) 17: 224, 14. juli 2017. DOI 10.1186/s12884-017-1399-0.

Powered by Labrador CMS